Friday, April 10 2020
Posljednja vijest

A.Osmanovic: PREISPITATI RAD AGENCIJA ZA NAPLATU POTRAZIVANJA

Artan Osmani

U posljednje vrijeme možemo naići na mnoge primjedbe, uznemiravanja, ucjenjivanja i kulturno maltretiranje gradjana od strane nepoznatih, (ne)registrovanih agencijsko-utjerivačkih organizacija, koje su sumnjivo, preko noći, kako samo kod nas biva, bez prevelike prašine, otkupili od banaka, Telenora, Telekoma i ostalih operatora “dugovanja” gradjana prema istima.

One, naime, pokušavaju na drzak način, maltretiranjem, ucjenjivanjem, i čak u mnogim slučajevima i noćnim pozivima, da unesu već ranjenom narodu strah u kosti i stignu do svojih sumnjivo napumpanih potraživanja.

Agencije za utjerivanje dugova, odnosno, “agencije za naplatu potraživanja”, terorišu građane širom Crne Gore, čak i ako nekoliko dana zakasnite sa plaćanjem računa. Rad agencija za naplatu potraživanja više liči na proganjanje i zastrašivanje nego na “naplatu potraživanja”.

U mom slučaju sam ostao zaprepašćen kada su me dotični iz Creditexpressa, nazvali i bez trunke ljubaznosti ili najave, predstavljanja i prethodnih opomena, počeli silno nagovarati, koje je prešlo na ucjenjivanje, da me natjeraju da im naplatim dugovanje koje sam imao prema Telekomu još od 2010. godine u iznosu od 14.60 eura, potraživanje koje je samo njima poznatim metodama kalkulisanja dostiglo sa zatezanim kamatama iznos od 94.40 eura, a napominjem: ugovorom nisam bio vezan za pomenuti dug.

Ništa u ovom slučaju ne bi bilo sumnjivo, da sam prethodno dobio opomenu i jasno me upoznali sa metodama izračunavanja zatezane kamate koja je 5 (pet) puta nadmašila ostvareni prethodni dug, te kao u sred buvljaka počeli sa cjenkanjem potraživanja.

Ako se nekome uveća dug na stotinu procenata, a da prethodno nije bilo predvidjeno, onda dolazimo do jasne konstatacije da se ovdje javno vrši “slobodno zelenašenje” prema narodu, i pritom uzimajući u obzir sumnju na već zastario predmet, dolazimo do zaključka da prema ovim famoznim agencijama ima mnogo prostora za istragu od strane tužilaštva.

Polazeći stoga od nekorektnog i ucjenjivačkog ponašanje istih prema malim potraživanjima, kao u mom slučaju, možemo samo zamisliti kakvu torturu priredjuju gradjanima koji imaju veća dugovanje prema istima.

Tako da u ime svih nas, POZIVAM sve nadležne institucije da preispitaju rad tih agencija (subjekata) i odgovore, konkretno i dokumentovano, javnosti na sljedeća pitanja:

1) Koje su to agencije licencirane za factoring?

2) Koji je njihov konkretan opis posla?

3) Da li navedene agencije imaju minimalni propisani kapital za bavljanje factoringom?

4) Koji je model obračunavanja zatezne kamate potraživanja?

5) I, da li navedeni subjekti koji se bave tom djelatnošću imaju pravo da otkupljuju dugove fizičkih osoba nastalih za lične, porodične ili potrebe domaćinstva?

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top