Saturday, August 8 2020
Posljednja vijest

Abazović sa Zaevim: PROMJENE SU BLAGOTVORNE ZA JEDNO DRUSTVO

 

Dritan ZaevLider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović sastao se juče u sjedištu Vlade Makedonije sa premijerom te zemlje Zoranom Zaevim, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA.

Abazović je čestitao Zoranu Zaevu na dosadašnjim rezultatima, ocjenivši da je Makedonija najbolji primjer kako se razvija evropska vizija u regionu.

“Želim da Vam čestitam na dvije stvari. Prvo, uspjeli ste da smijenite vlast ne šireći konflikte i ako usljed nedostatka političke kulture Vaš prethodnik nije želio na miran način da ode sa vlasti. I drugo, za razliku od većine balkanskih lidera odmah ste se uhvatili u koštac sa najvećim problemom Makedonije, a to je rješavanje decenijskog problema sa Grčkom”, saopštio je Abazović Zaevu.

 

On je u razgovoru sa makedonskim premijerom istakao da je Makedonija primjer kako je demokratija  moguća i da se može pobijediti antidemokratski režim, i kako nove političke elite mogu rješavati probleme na efikasan način, pokazujući da bez političkih promjena zapravo nema stabilnosti.

“Prije dvije godine bili ste na rubu konflikta, a sada ste favoriti svih partnerskih država. Dokazali ste ne samo regionu, već i EU koliko su promjene zapravo blagotvorne za jedno društvo. Nakon što je došla nova vlast, Makedonija nije nestala kako su tvrdili Vaši protivnici, naprotiv, postala je jača i stabilnija. Nadam se da će ovaj primjer slijediti i mnoge druge zemlje u regionu. Da ćemo svi, a posebno EU shvatiti da samo nove političke elite mogu ostavriti evropsku viziju regiona, i da korumpiranim liderima nije mjesto na državnim funkcijama”, poručio je Abazović Zaevu.

Kako je saopteno iz GP URA njihov lider je sa Zoranom Zaevim razgovarao na marginama konferencije koju je organizovao njemački Aspen institut. Tema konferencija bila je “Ograničavanje političkog uticaja na nezavisne institucije u Zapadnom Balkanu”.

Krajem septembra u Makedoniji sa održava referendum na kojem će se glasati o promjeni imena te bivše jugoslovenske države, a što je uslov dogovora sa Grčkom i konačnog otvaranja procesa prijema Maledonije u EU i NATO.

S tim u vezi podršku Makedoniji narednih dana pružiće generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, premijer Austrije Sebastijan Kurc, a u subotu će u Skoplje doći i njemačka kancelaraka Angela Merkel.

 

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top