Wednesday, September 30 2020
Posljednja vijest

Abazovic za Refleksiju: ZASTO ALBANSKE STRANKE SJEDE U VLADI AKO JE KRITKUJU

Ko je glavni krivac što Tuzi još nijesu dobile status opštine? Ima li tu krivice albanskih partija?

Glavni krivac je poznat, to je DPS. Naravno, DPS u ovome nije sam, već odgovornost djeli sa svojim kolacionim satelitima kako i sa lakovjernim politčikim establišmentom nekoliko albanskih partija koje su slijepo vjrovale u njihova obećanja, iako ih je DPS redovno izigravao.

Prosto je nevjerovatno kako su građani Malesije toliko puta povjerovali aktuelnom premijeru i njegovim apostolima, iako su iz iskustva morali znati da samo grabi glasove za svoju političku opciju i pomoću njih čuva vlast u glavnom gradu.

Najgore od svega je što se ovoj sapunici ne nazire kraj i što će se po svemu sudeći politička manipulacija oko opštine Tuzi nastaviti i u narednom periodu, makar do završetka lokalnih izbora u Podgorici.

Nedavno ste rekli da SDP treba da raskine koaliciju sa DPS. Da li vjerujete da će se to dogoditi? Zašto?

Ne vjrerujem da će to učiniti, ali ponavljam da bi trebalo, jer je to najbolje za građane Crne Gore. Logika je veoma prosta, ako stalno kritikuju Vladu i većeg partnera unutar vlasti, zbog čega ne raskinu koaliciju sa njima? Ukoliko nisu zadovoljni radom te Vlade, zašto sjede u njoj?!

Smatram da je politički ispravno, a nadsve korektno prema građanima da prestanu da izigravaju žrtvu DPS i da vrate mandat građanima, koji su stekli na sumnjiv način. Sve ostalo je samo predstava za uveseljavanje javnosti, širenje lažne nade i pozicioniranje pred lokalne izbore koji slijede.

Ko u Crnoj Gori koči borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala?

Borbu protiv oragnizovanog kriminala i korupcije koče oni koji su duboko zagrizli u ove devijatne društvene pojave, koji su najveći izazovi naše zemlje.

Tu prije svega mislim na političare vlasti i njihove miljenike iz podzemlja koji zajednički već 20-tak godina upravljaju Crnom Gorom na posredan ili neposredan način. Kada jednoga dana budemo imali nezavisne i profesionalne institucije, naročito sudstvo, tužilaštvo i policiju, saznaćemo i njihova imena.

Siguran sam da će to biti zanimljivo i čuti i vidjeti šta je ko i na koji način radio svih ovih godina.

Da li politika i dalje ima dominantan uticaj na Sudstvo i Tužilaštvo?

Brojni primjeri govore da ima. Nažalost imamo sudstvo i tužilaštvo koji su postali izvršni organi politčkih partija. Imamo Ustavni sud koji je klasično političko tjelo koji i glasa partijski, a tužilaštvo koje o svemu ćuti ili govori kako nema dokaza.

To je prosto nevjrevatno ako uporedimo sa zemljama regiona koji prolaze kroz sličnu tranziciju kao i mi, ali za razliku od nas, do sada imaju na desetine procesuranih slučajeva koji direktno ukazuju na spregu između političara i organizovanog kriminala. Čim toga nema u Crnoj Gori, budite sigurni da sprega postoji i da je veoma izražena i stabilna.

Šta može biti najveća kočnica Crnoj Gori na putu ka EU?

Najveća kočnica Crne Gore prema EU jeste nedostatak političke volje za ozbiljnim društvenim reformama. To je najveća prepreka koju imamo.

Naravno, postoje i druge kao što su nedostak kapaciteta i ljudskih resursa naročito u pojedinim oblastima, ali sve je to nadoknadivo uakoliko bi bilo političke volje. Bez velikih promjena na politčkoj sceni, Crna Gora nikada neće postati članica EU.

Možemo da otvorimo sva poglavlja, ali će njihovo zatvaranje čekati dok na scenu ne stupi neka nova politička elita koja će sa zadovoljstvom izvesti kapitalne reforme koje se od nas permanetno traže u vidu mjerljivih rezultata.

Kakav rezultat očekujete na predstojećim lokalnim izborima?

Očekujemo rezultat sličan ili bolji nego na proteklim parlamentarnim izborima. Na Cetinju očekujemo pobjedu koja će biti uvod u velike promjene koje slijede u Crnoj Gori.

Zaista smatram da izbori na Cetinju mogu značiti puno više od lokalnog poraza DPS-a, i svi čvrsto vjerujemo u to. Sa druge strane, u Petnjici i Mojkovcu očukujem da se nađemo u lokalnim parlamentima i da u tim gradovima počnemo igrati sve značajniju konstruktivnu političku ulogu u periodu koji slijedi.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top