Monday, March 25 2019
Posljednja vijest

Akcija: GRADJANI MOGU BITI KLJUCNI U BORBI PROTIV KORUPCIJE

CGO_Misli lokalno - Djeluj lokalno!Centar za građansko obrazovanje (CGO) je od 04. do 13. oktobra, u osam crnogorskih opština, organizovao razgovore sa građanima i građakama o korupciji na lokalnom nivou tokom kojih je dijeljen promotivni materijal kroz koji je predočeno šta korupcija predstavlja, kao i koje i kakve su njene štetnosti po samo društvo.

Građani/ke Pljevalja, Bijelog Polja, Podgorice, Kotora, Nikšića, Ulcinja, Bara i Cetinja su tokom ove akcije imali mogućnost da se informišu o različitim oblicima korupcije u svim oblastima i na svim nivoima društvenog života – u privatnom, javnom, akademskom, civilnom i političkom sektoru. Takođe, ovom akcijom se nastojalo ukazati da je svijest o raširenosti i učinkovitosti korupcije razorila samo povjerenje u funkcionalnost i opravdanost većine pravnih, socijalnih, ekonomskih, političkih, kulturnih, religijskih, naučnih i obrazovnih institucija društva.

Tokom razgovora je posebno naglašeno da je korupcija u crnogorskom društvu postala ”normalizovani” dio naše svakodnevice, složeni i razuđeni lanac zloupotrebe svih društvenih institucija kao oruđa za ostarivanje profita i moći privilegovanih. Razgovore sa građanima i građankama CGO je realizovao u saradnji sa NVO Bonum iz Pljevalja, NVO Građanski kreativni centar sa Cetinja, NVO UL info iz Ulcinja i NVO Mladiinfo Montenegro iz Nikšića.

Materijal koji je dijeljen građanima je dostupan u elektronskoj formi na: http://cgo-cce.org/izdavastvo/demokratija-izdavastvo/#.WeHN6xOCzOQ .

Ova akcija dio projekta “Misli lokalno – Djeluj lokalno! – Borba protiv korupcije na lokalnom nivou” koji realizuje CGO, u saradnji sa sa NVO Bonum iz Pljevalja, NVO Inkubatorom – Prostor za nezavisne kulturne inicijative iz Kotora i NVO Centar za istraživačko novinarstvo – CIN iz Podgorice, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije kroz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) 2015 i kofinansiranje iz sredstava Kraljevine Holandije.

Opšti cilj projekta “Misli lokalno – Djeluj lokalno! – Borba protiv korupcije na lokalnom nivou” je doprinos učešću civilnog društva u sprovođenju antikoruptivnih politika kroz monitoring, izvještavanje i nadgledanje aktivnosti na lokalnom nivou u Crnoj Gori. Specifični cilj je unaprjeđenje kapaciteta manjih organizacija civilnog društva u Crnoj Gori u praćenju antikoruptivnih strategija i aktivnosti na lokalnom nivou kroz razmjenu informacija, iskustava i finansijsku podršku. Miloš Knežević, saradnik na programima

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top