Saturday, May 30 2020
Posljednja vijest

ALBANSKI JEZIK U LOKALNOJ UPRAVI U ULCINJU: SAMO DJELIMIČNO U UPOTREBI

 

U svim izvještajima evropskih institucija vlastima u Crnoj Gori se preporučuje nastavak promovisanja svijesti i tolerancije u našem društvu u odnosu na manjinske jezike i kulture kao sastavnog dijela nasljeđa ove države.

S razlogom, jer istraživanje koje su obavili organizacija civilnog društva „Novi horizont“ i Portal Ul-info pokazalo je da upotreba albanskog jezika u lokalnoj administraciji u Ulcinju nije primjerena etničkoj strukturi u ovoj opštini. A trebalo bi, jer je Ulcinj kulturno, ekonomsko i političko središte Albanaca u Crnoj Gori.PinClipart.com_paperwork-clip-art_609340

 

Naime, lokalna samouprava Ulcinj i njeni zapošljeni nedovoljno u praksi poštuju ustavne i zakonske norme, odnosno jezik većinskog stanovništva u ovoj opštini, kako bi im omogućili brz i jednostavan pristup informacijama na njihovom maternjem jeziku.

Opština Ulcinj samo djelimično objavljuje, na svojoj internet stranici, informacije od javnog značaja na albanskom jeziku. Iako je njihovo proaktivno objavljivanje obavezno, ova lokalna samouprava nedovoljno primjenjuje taj važan princip u radu javne uprave.

Dokumenti i formulari na albanskom jeziku, koji se najčešće koriste od strane građana za ostvarivanje njihovih prava, ne nalaze se na internet stranici Opštine Ulcinj ni na šalterima Građanskog biroa. Istovremeno, ova dokumenta postoje prevedena i mogu se neposredno preuzeti u kancelarijama nadležnih sekretarijata i službi. Administracija okrenuta potrebama građana i privrednika treba da pojednostavi pristup tim dokumentima i na albanskom jeziku.PinClipart.com_clip-art-document_2214412

Nedovoljno je da se tokom javne rasprave o budžetu za narednu godinu na albanskom jeziku objavi samo Vodič za građane. Građani trebaju uvijek da imaju puni uvid u opštinski budžet, jer to značajno doprinosi povećanju transparentnosti i odgovornosti u trošenju javnog novca.

Neobjavljivanjem svih usvojenih odluka i na albanskom jeziku, a prethodno njihovih nacrta i prijedloga, sužava se učešće najšireg broja građana u odlučivanju i njihovo uključivanje u kreiranje javnih politika značajnih za čitavu lokalnu zajednicu.

Dakle, nužno je ojačati svijest i kapacitete u ovoj oblasti, o čemu ćemo uskoro opširnije govoriti na predstavljanju dvojezične brošure “Jezik moje uprave“.

Tekst je urađen u sklopu projekta „Moj jezik – ravnopravan jezik“ koji sprovodi NVO „Novi Horizont“ u partnerstvu sa NVO „Ul info“. Projekat finansira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u okviru oblasti razvoja i unapređenja prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica. Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost autora i ni na koji način ne odražava stavove donatora.Disclaimer, Projekti Ministria, Projekat Ministarstvo

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top