Tuesday, May 26 2020
Posljednja vijest

Prva analiza sezone: GOSTIJU VISE, PARA MANJE

Početak glavne turističke sezone na ulcinjskoj rivijeri počinje u znaku opšte konstatacije turističkih radnika da je gostiju više nego lane, ali da su finansijski rezultati slabiji. To je svakako očekivano ukoliko se zna da je standard građana u zemljama iz kojih dolazi najveći broj gostiju u Ulcinj opao u odnosu na prošlu godinu. Primjetno je takođe da turisti u prosjeku borave nešto kraće nego lane, te da ima više gostiju iz Bosne i Hercegovine. To se tumači kao posljedica novog režima koje građani BiH imaju za putovanje u Hrvatsku, kao i skorašnjim početkom svetog muslimanskog mjeseca Ramazana.

Uobičajeno, domaćini se žale na slabiju potrošnju i visoke namete koje treba platiti prema državi. Tu su svakako i kreditne rate koje treba platiti, ali i saznanje da se samo napornim i uspješnim radom tokom sezone bar donekle mogu ispleglati minusi koji postoje u budžetima gotovo svih stanovnika ove opštine.

Evidentno je da su državne inspekcije veoma ažurne još od 1. maja, a mnogo manje lokalne. Malo ima kvalitetnih pomaka u rješavanju problema saobraćaja, parkinga još manje, dok su psi lutalice, dileri soba i prosjaci izgleda nerješiv problem za ovu vlast.

„Istina je da je globalna ekonomska kriza učinila svoje, ali smatram da sve bitke za goste mi, ipak, gubimo na svom terenu“, kaže direktor turističke agencije Bonitaturs Munib Abazović. „Nama je najbitnije da sami sa sobom riješimo otvorena pitanja: da li smo mi spremni da na najljepši način dočekamo goste, da li smo mi spremni da damo sve od sebe da se gost ovdje lijepo osjeća. Ako se to godinama ostvaruje, onda će nam ti zadovoljni gosti biti najbolja propaganda. Ali, mi uvijek u toku sezone nešto počinjemo da gradimo. To se više ne smije tolerisati“, dodaje on.

No, vremena za popravke više nema. I ove sezone biće po onoj staroj narodnoj: Kako smo sijali, tako ćemo požnjeti!

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top