Monday, July 6 2020
Posljednja vijest

Apel ekologa: SPRIJECITI EKSPLOATACIJU PIJESKA NA USCU BOJANE

Profesor Univerziteta u Podgorici Janko Janković kaže da je praktično začepljen desni rukavac Bojane, što čini realnim scenario da Ada postane poluostrvo. “Tome je doprinjela eksploatacija pijeska na ušću. Mnoge firme, umjesto na račvanju, pijesak su uzimale na ušću, što je jednostavnije”, ističe Janković, inače rođeni Ulcinjanin.

Slično je mišljenje najpoznatijeg ulcinjskog ekologa, čelnika organizacije “Zeleni korak” Dželala Hodžića. On kaže da se nekontrolisanom eksploatacijom pijeska u cjelosti zaobilazi propisana procedura o uticaju na okolinu, kao i poštovanje evropskih direktiva o vodama, staništima i pticama, dok se istovremeno javnost potpuno isključuje od bilo kakvog uticaja na ovakve odluke. “Opravdano je pretpostaviti da će štetne posljedice snositi građani”, navodi on.

U studiji Regionalni park delta Bojane, koju su izradili njemački stručnjaci, konstatuje se da je delta Bojane najvažnija prirodna močvara na istočnom Mediteranu koja se odlikuje neobično raznolikim kompleksom jedinstvenih i ugroženih prirodnih i kulturnih pejsaža, staništa i vrsta. „Ne zaštititi li se taj prostor ozbiljno bi se ugrozio ustavni status Crne Gore i njena međunarodna reputacija kao turističke zemlje i ekološke države”, navodi se u tom dokumentu.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top