Monday, December 10 2018
Posljednja vijest

ASK podnosiocima izbornih lista: OTVORITI POSEBNE ZIRO-RACUNE

 

ASK AgencijaAgencija za sprječavanje korupcije (ASK) podsjeća političke subjekte koji učestvuju u kampanji za izbor odbornika u Skupštinama opština Ulcinj i Berane, da su dužni da u svrhu prikupljanja sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje otvore posebne žiro račune i o tome ih obavijeste.

“Agencija za sprječavanje korupcije je kroz redovan nadzor nad primjenom odredbi Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u toku kampanje za lokalne izbore u Beranama i Ulcinju koji su zakazani za 4. februar, u skladu sa propisanom obavezom dobila obavještenje o otvaranju posebnih žiro računa za finansiranje izborne kampanje za 11 izbornih lista koje učestvuju na ovim lokalnim izborima, dok obaveza otvaranja posebnih žiro računa i obavještavanja Agencije o istom nije ispoštovana za njih osam”, navode u saopštenju.

Agencija podsjeća političke subjekte koji učestvuju u kampanji za izbor odbornika u Skupštinama opština Ulcinj i Berane, da su dužni da u svrhu prikupljanja sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje otvore posebne žiro račune i o tome obavijeste Agenciju, te da te račune ne mogu koristiti u druge svrhe.

“Sva sredstva namijenjena za finansiranje izborne kampanje uplaćuju se na poseban račun, i sva plaćanja troškova izborne kampanje politički subjekti vrše sa tog računa.

Agencija upozorava političke subjekte koji nijesu otvorili posebne žiro račune za finansiranje izborne kampanje da to u najkraćem roku urade i obavijeste Agenciju, te na taj način izbjegnu pokretanje zakonom propisanih postupaka i mjera. Neotvaranje računa za prikupljanje i trošenje sredstava za finansiranje izborne kampanje direktno utiče na narušavanje transparentnosti izbornog procesa, te otežava realizaciju nadležnosti Agencije koje se odnose na kontrolu finansiranja političkih subjekata u toku izborne kampanje. Takođe, neotvaranjem posebnog žiro računa otvara se sumnja u prikupljanje i trošenje sredstava za finansiranje izborne kampanje suprotno zakonu”, navodi se u saopštenju.

Agencija takođe podsjeća da je, u skladu sa obavještenjem o visini budžetskih sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje, opština Ulcinj opredijelila iznos od 15.800 eura, a opština Berane 14.622 eura, od čega se 20 odsto raspodjeljuje u jednakim iznosima političkim subjektima u roku od osam dana od isteka roka za dostavljanje izbornih lista, a 80 odsto srazmjerno broju osvojenih mandata.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top