Sunday, February 23 2020
Posljednja vijest

ASK: VECINA GRADJANA I U ULCINJU NE BI PRIJAVILA KORUPCIJU

 

ASK AgencijaKao glavne razloge zbog kojeg ne bi prijavili korupciju ispitanici su naveli nedostatak povjerenja da će nadležni postupiti po prijavi (28,4%), nisu sigurni da se mogu dokazati (16,9%) i nedostatak povjerenja da će prijava ostati anonimna (15,2%)

Kako prenose “Vijesti”, povjerenje u rad Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) u borbi protiv korupcije ima 62,8 odsto građana, dok ga nema 30,8%, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja.

Istraživanje je sproveo “Damar plus” za potrebe same Agencije.

“Vjerujemo da su povoljne ocjene o Agenciji u ovogodišnjem istraživanju odraz dosadašnjih konkretnih i mjerljivih rezultata ove institucije ostvarenih kroz dosljednu primjenu zakona iz svoje nadležnosti i kroz rad potpuno nezavisan i oslobođen od političkih ili bilo kakvih drugih uticaja”, kazao je direktor Agencije Sreten Radonjić.

Međutim, većina građana (44,9%) ne bi prijavila korupciju, dok bi to uradilo 39,6% .

Njih 15,5% nije željelo da odgovori na ovo pitanje.

Kao glavne razloge zbog kojeg ne bi prijavili korupciju ispitanici su naveli nedostatak povjerenja da će nadležni postupiti po prijavi (28,4%), nisu sigurni da se mogu dokazati (16,9%) i nedostatak povjerenja da će prijava ostati anonimna (15,2%).

U slučaju da se odluče da prijave korupciju građani bi se u najvećem procentu (35,4%) obratili ASK-u, Upravi policije (24,3%) i medijima (11,2%).

Da je korupcija prisutna u zdravstvu smatra najveći broj ispitanika (20,2%), na drugom mjestu se nalazi državna uprava sa 13,9%, dok su na trećem mjestu inspekcijske službe (11,7%).

Prema mišljenju građana, korupcija je najmanje zastupljena u kulturi, sportu i medijima.

Najveći broj ispitanika (42,6%) smatra da je nivo korupcije ostao isti kao prije godinu dana.

Da se prisutnost korupcije djelimično povećala u crnogorskom društvu mišljenja je 11,3% ispitanika, dok 20,2% građana smatra da je nivo korupcije manji u odnosu na prethodnu godinu.

Većina ispitanika (44,7%) smatra da je transparentnost rada Agencije ostala na istom nivou kao prije godinu dana, dok 9,9% njih smatra da je ona djelimično ili značajno smanjena.

Njih 37,3% smatra da je transparentnost rada Agencije, u odnosu na prethodnu godinu, značajno ili djelimično porasla.

Kao osnovne uzroke za pojavu, odnosno prisutnost korupcije građani navode nedostatak svijesti i odgovornosti o štetnosti korupcije (29,7%), niska primanja službenika u državnim i opštinskim službama, nedostatak preventivnih mjera i edukativnih kampanja (14,8%) i neefikasnost organa zaduženih za borbu protiv korupcije i nepotizam (13,3%).

Veličina uzorka je bila 1.010 ispitanika u devet crnogorskih opština: Podgorica, Nikšić, Cetinje, Bijelo Polje, Berane, Pljevlja, Ulcinj, Bar i Herceg Novi.

 

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top