Tuesday, April 13 2021
Posljednja vijest

„Bah za Evropu“: PRELIJEP KONCERT U STAROM GRADU

IMG_1287Krajem prošle sedmice je na sceni muzeja u Starom gradu održan koncert pod nazivom “Bah za Evropu” u organizaciji Udruzenja mladih umjetnika Crne Gore i Crnogorskog orkestra mladih.

Izuzetan ambijent drevnih ulcinjskih zidina bio je ispunjen publikom do posljednjeg mjesta. Da nije riječ o uobičajenoj formi koncerta moglo se naslutiti prilikom ulaska u prostor namijenjen izvođenju.
Naime, neposredno pred početak koncerta posjetioci su u ćeliji iza rešataka starog zatvora, mogli primijetiti i čuti jednog od mladih muzičara. Njega će, nedugo zatim, u simboličnom gestu, iz zatvora izvesti glumica Ana Vučković, što će označiti i početak zvaničnog dijela programa, u kojem su se preplitale muzičke tačke sa dramskim što je takođe jedan od pokušaja da se standardna forma koncerta obogati i učini zanimljivijom.

Koncert je započet Albinonijevim “Adađom” kojim će na lijep način ovi mladi muzičari predstaviti svoj osjećaj za boju i dinamičko nijansiranje. Zatim, je kao uvod za sljedeću muzičku tačku, glumica dramski govorila odlomke iz biografije Johana Sebastijana Baha nakon čega ćemo čuti njegov Koncert za dvije violine u d-molu, sa Igorom Pejovićem i Jelenom Jovović kao tumačima solističkih partija.

Uigranost i usklađenost orkestra, kao i virtuozitet solista došli su do izražaja u izvođenju ove kompleksne barokne partiture. U nastavku koncerta glumica je govorila Njegoševe stihove, odlomke iz Kišove “Enciklopedije mrtvih”, a u muzičkom dijelu mogli smo čuti djela domaćih autora: Tamindzićevu “Igru” i Pićurićev “Divertimento”.

Preko 200 posjetilaca je velikim aplauzom nagradilo mlade umjetnike koji su zatim na bis izveli Vivaldijevu “Zimu”.

Koncert je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore, pod pokroviteljstvom Crnogorske Komercijalne Banke i Opštine Ulcinj, a u organizaciji Evropskog savjeta.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top