Thursday, August 22 2019
Posljednja vijest

Bajraktari: DUG PREMA OPSTINI RASTE, STO RADI LOKALNA UPRAVA?

 

Omer Bajraktari 2Odbornik Građanskog pokreta URA Omer Bajraktari upitao je predsjednika Opštine Ulcinj Ljora Nrekića da li je lokalna uprava preduzela dodatne mjere kako bi smanjila iznos potraživanja Opštine prema fizičkim i pravnim licima po osnovu poreza na nepokretnosti i poboljšala naplatu istog kao jednog od najznačajnijih prihoda opštine?

On je kazao da, prema Završnom računu Opštine Ulcinj za 2017. godinu, ukupna potraživanja Opštine na osnovu poreza na nepokretnosti iznose 9,5 miliona eura. “Kako taj nivo potraživanja ima trend rasta odnosno negativan trend po Opštinu, danas je ta brojka vjerovatno dostigla i cifru od 11 miliona eura, što znači da su dugovanja prema Opštini Ulcinj dostigli rekordan nivo“, ocijenio je Bajraktari.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu strukturu nastanka ovih potraživanja, dug do 2013. a možda i 2014. godine je realno nenaplativ zbog zastare koja je propisana Zakonom o poreskoj administraciji, a u kojem se ističe da poreski dug zastarijeva u roku od pet godina.

“Samo za period 2013-2017. nenaplaćena potraživanja iznose preko 5,5 miliona eura i tom iznosu takođe prijeti status nenaplativih potraživanja, odnosno zastare. A na osnovu zadnje informacije o uređenju prostora, koju je osvojio lokalni parlament, ukupni razrezani porez na nepokretnosti za 2018. godinu iznosi preko 2,7 miliona eura, dok je naplata istog iznosila manje od 700.000 eura, što znači da je stopa naplate poreza na nepokretnosti za 2018. godinu, po zvaničnim dokumentima Opštine, iznosila oko 30%“, naveo je on dodajući da je “dug prema Opštini svake godine sve veći, dok Opština nije u stanju da servisira svoje elementarne obaveze“.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top