Monday, July 16 2018
Posljednja vijest

Bajraktari: NOVI ZAKON O PLANIRANJU MNOGO GORI I OD MORSKOG DOBRA

Omer Bajraktari, URA“Predlog Zakona o izgradnji i planiranju, što se opštine Ulcinj tiče, predstavlja najgori mogući pravni akt iz ove oblasti. To kažem iz razloga što ovaj zakon u potpunosti centralizuje prostorno planiranje, odnosno Opština Ulcinj će izgubiti svoju najvažniju funkciju – ingerencije nad upravljanjem prostorom”, izjavio je predsjednik OO GP URA Omer Bajraktari.

On je rekao da bi usvajanjem ovog zakona Sekretarijat za urbanizam praktično prestao da postoji što nije bio slučaj ni u doba komunizma.

“Toliko su odredbe ovog Zakona degradirujuće da će se i za postavljanje jednog privremenog objekta pitati Podgorica, a da ne govorim o ostalim nadležnostima iz ove oblasti. Za nas Ulcinjane koji imamo izuzetno loše iskustvo sa centralizacijom u pogledu Morskog dobra, ovaj zakon ide i 10 koraka dalje. Za čitav prostor Ulcinja, od Starog Grada do Sukobina, će se pitati eksplicitno Podgorica ili Budva, dok će građani Ulcinja biti samo posmatrači u svojoj kuci”, kazao je Bajraktari navodeći da je “žalosno da samo Opština Ulcinj odnosno ulcinjska lokalna vlast nije javno saopštila svoj stav po ovom Zakonu”.

“Ali, to govori o njima i njihovom odnosu prema najvažnijem Zakonu za našu opštinu. Naravno, ovo ne treba da čudi, jer je ovaj Zakon upravo njihov Zakon, kao aktivnih činilaca državne vlasti. I ne možda manje važno: na ovaj način pompezno slavljen PUP Ulcinja, kao veliko dostignuće ove vlasti, biće jednostavno odbačen”, zaključio je predsjednik ulcinjske URE.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top