Thursday, January 28 2021
Posljednja vijest

Bajraktari: ULCINJ JE NA NAJNIZOJ TACKI I TO SE MORA ZAUSTAVITI

Omer BajraktariPredsjednik Opštinskog odbora Građanskog pokrteta URA i odbornik u lokalnom Parlamentu Omer Bajraktari održao je u srijedu konferenciju za štampu u sjedištu te stranke u Ulcinju, kojoj je prisustvovao i potpredsjednik Nevrzyz Shaptafa.

Lokalne javne finansije i opština Ulcinj su postale jedna zaista tužna priča koja može imati ogromne posljedice za sve građane. Još tužnija jeste činjenica da u srozavanju janih finansija učestvuju sve političke partije “gutajući” svaku nepravilnost ili neodgovornost zarad sitnih ličnih interesa, što potvrđuje i sastav lokalne vlasti koja pod vođstvom DPS-a ruši sve negativne rekorde po ovom pitanju.

Imamo slučaj da istovremeno rastu i dugovi Opštine, ali i dugovi prema Opštini što pokazuje da imamo jako loše vođenje Sekretarijata za budžet i finansije. Ulcinj ima veoma veliki fiskalni kapacitet, ali, nažalost, izuzetno nizak nivo sopstvenih prihoda, koji sada čine ispod 50% i to je nedopustivo i neodrživo. Takva struktura je ogledalo koliko se loše radi u tom organu i koliko se loše vodi Opština po svim sektorima.

Rezultat takvog rada jeste činjenica da bi bez Egalizacionog fonda danas Opština teško opstala, i to je ono što je DPS postigao u Ulcinju pored svih drugih problema koji se vezuju uz tu partiju. Od mantre “bez DPS-a nema razvoja” stigli smo na najnižu tačku u istoriji ove opštine.

Danas ne treba biti nikakav ekspert za javne finansije kako bi ste skenirali tu problematiku. Državna revizorska institucija (DRI) dala je najbolju analizu radeći izvještaj za 2018. godinu za koji je dala duplo negativno mišljenje! U tom izvještaju se, između ostalog, konstatuje da je prekršeno 15 zakona i nekoliko drugih pravnih akata. Za tu skandaloznu ocjenu niko nije snosio bilo kakvu odgovornost.

Po mom mišljenju, tri su klučna razloga za ovakvo stanje u javnim finansijama u opštini: neodgovornost, nesposobnost i korupcija.

Kao najslikovitiji i najsvježiji primjer imamo kupovinu novog luksuznog automobila za potrebe predsjednika Opštine. U jednoj od najtežih godina na ekonomskom i zdravstvenom planu koju pamtimo, predsjednik se odlučio na ovakav bahat korak koji je u najmanju ruku skandalozan.

Kakva slika se šalje iz Ulcinja u vrijeme kada dobijamo razne donacije za zdravstvenu opremu, a predsjednik jedne od najsiromašnijih opština se odlučuje na ovakav korak. Kako se danas osjećaju studenti kojima je ova vlast rebalansom smanjila iznose stipendija prije samo 15 dana. Kako se osjećaju radnici Javne ustanove “Sirena” koji se brinu o djeci sa smetnjama u razvoju, kojima je takođe ova vlast smanjila sredstva rebalansom i koji jedva funkcionišu. Kako se osjećaju sportski klubovi od kojih su neki već ugašeni, a neki pred gašenjem jer nemaju nikakvu podršku. Takodje danas radnici opštine, prema mojim informacijma treba da dobiju platu iz budzeta opstine Bar.

Što više bude trajala ova politička garnitura sve veća će biti cijena koju ćemo, na kraju, platiti, jer u ekonomiji, pa i u politici, se se sve plaća. Nažalost, najveću cijelu plaćaju građani.

Struktura budžetskih rashoda je takva da potrošnjom budžetskih prihoda profitira samo jedna partija, a gubi čitav grad i zajednica.

Dakle, Ulcinj se danas nalazi na istorijskom minimumu u političkom, ekonomskom, kulturnom, sportskom, demografskom i u svakom drugom smislu. I to mora da se što prije zaustavi!

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top