Wednesday, November 25 2020
Posljednja vijest

Bajraktari: ULCINJ NA ISTORIJSKOM MINIMUMU

Komuna e Ulqinit, Opstina UlcinjRebalans budžeta Opštine Ulcinj za 2019. godinu, koji je nedavno usvojen na vanrednoj sjednici lokalnog parlemanta, planiran je u iznosu od 12.8 miliona, a razlozi uvećanja u odnosu na planirani iznos od 10.9 miliona su prodaja imovine zbog izmirenja obaveza po osnovu blokade žiro- računa od oko šest miliona u slučaju poznatijem kao „K1”. Opština je izgubila sudski spor sa firmom „Rekreaturs” i već gotovo 120 dana je u finansijskoj blokadi zbog čega je značajno izmijenjen plan prihoda i rashoda. Zbog pomenutog slučaja opštinske finasije su u haosu. Značajno su smanjeni izdaci po svim osnovama. Primjera radi, kapitalni budžet od planiranih četiri miliona sveden je na oko 135.000 eura, a bruto zarade sa 2.2 miliona na 896.000 eura.Umanjeni su transferi javnim preduzećima i NVO sektoru, socijalna davanja, rashodi za materijale. Jedino povećanje je planirana otplata duga, koja je sa predviđenih 1.3 miliona porasla na čak 10.4 miliona. U opoziciji smatraju da će ova fiskalna godina ostati zabilježena po generisanju velikih dugova i prodaji dijela Borove šume.

“Najznačajnija stavka je ona koja se tiče blokade žiro- računa i prodaje zemljišta, ali je već sada izvjesno da to neće biti dovoljno, odnosno da će Opština i dalje imati finansijskih problema i velike dugove i ako bude realizovana prodaja. Ako dodamo i izvještaj DRI koji je katastrofalan, onda je jedini zaključak da se uz ovu vlast Ulcinj nalazi na istorijskom minimumu po svim pokazateljima”, kaže predsjednik OO URA Omer Bajraktari.

Prema njegovim riječima, rebalans pokazuje koliko se loše i neplanski radi u lokalnoj samoupravi i da ove godine praktično nema nikakvih kapitalnih ulaganja i pored značajnih prihoda od naknade za komunalno opremanje.
Sekretar za budžet i finansije u Opštini Ulcinj Sead Osmanović kazao je da je rebalans budžeta posledica blokade žiro- računa Opštine. “To je jedini razlog rebalansa. Blokada nije bila planirana i nije se očekivalo da će Opština da izgubi taj spor, ali šta je tu je. Prvih šest mjeseci sve je funkcionisalo po planu, ali od jula mi smo, kao što je i poznato, u vrlo teškoj situaciji”, rekao je Osmanović.
Budžet za ovu godinu prvobitno je planiran u iznosu od 17 miliona. Međutim, poslije sprovedene javne rasprave, ministarstvo je dalo negativno mišljenje na taj predlog budžeta pa je nakon „rezanja” prihoda i rashoda usvojen u iznosu od 10,9 miliona eura, od čega su kapitalni izdaci trebali da budu nešto preko četiri miliona eura. Finansijskom revizijom završnog računa budžeta za 2018. godinu DRI je utvrdila da finansijski izvještaji sadrže pogrešna prikazivanja.
– Revizijom je utvrđeno da podaci iskazani u izvještaju o konsolidovanoj javnoj potrošnji, po pojedinim budžetskim pozicijama prihoda i rashoda, ne odgovaraju realnim podacima, što je dovelo do razlike u utvrđenom finansijskom rezultatu (suficit) u iznosu od 263.472,20 eura, odnosno gotovinski suficit prema finansijskim podacima za 2018. godinu iskazan je u iznosu od 564.561,43 eura, a treba da iznosi 301.089,23 eura, piše u izvještaju DRI. (Miljan Knežević, Dan)

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top