Sunday, August 25 2019
Posljednja vijest

Bardhi pisao Markovicu: HITNO ZAUSTAVITE GRADNJU CRKVE NA RUMIJI

Mehmet-BardhiPredmet: Zahtjev da hitno zaustavite gradnju nelegalne gradjevine – crkve na vrhu RUMIJE, oslobodite ovu planinu od okupacije i prostor dovedete u prvobitno stanje

Poštovani g-dine predsjedniče Vlade Crne Gore!

Dok smo dugo čekali i očekivali da ćete konačno ukloniti nelegalni metalni objekat – metalnu crkvu i osloboditi vrh planine Rumije, koju su u ratnom pohodu nelegalno postavili Mitropolija Crnogorsko-primorska, odnosno Srpska pravoslavna crkva (po projektu i nalogu koje možemo jasno prepoznati) uz pomoć tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore, a koji konvoj transporta, od „fabrike“ – mjesta pravljenja, do dokova luke Bar, odakle je od dva puta „odletjela“ na vrh Rumije vojnim helikopterom MI-8, 18. juna 2005.godine, obezbjedio je policijski automobil sa uključenim rotacionim svjetlima, registracije P-200-279, a koja do sada nije uklonjena.
Naprotiv, ovih dana na društvenim mrežama, konkretno i na Facebook-u kruži dosta fotografija koje prikazuju natovarene konje koji iznose gradjevinski materijal i stogove punih vreća sa pijeskom i cementom na vrh Rumije, radi gradnje nelegalne okupacione crkve, sada čvrstim materijalom, kamenjem i betonom na vrhu Rumije (14. oktobra 2018.godine…) a već od 20 oktobra 2018. godine kruže druge fotografije, koje prikazuju početak gradjenja objekta: izgradjeni dio zida od kamena i betona, skele, betonjerku (mješalicu za beton), radnika na vrhu tokom rada…!?
Sve ovo i sve druge nelegalne, provokativne radnje i nadasve prijeteće radnje, koje ugrožavaju mir ne samo sada nego i u budućnosti, sa dugoročnim posljedicama, izvode se pred nosom svih zvaničnih organa opštine Bar i države Crne Gore!?

Taj objekat ne samo da nije legalan, kojim je vrh Rumije okupiran i devastiran, nego predstavlja namjernu, ciljnu, jasnu i najveću provokaciju i prijetnju za to mirno i pitomo podneblje i konkretno za Albansko autohtono stanovništo, a i druge miroljubive gradjane, ljude ljubitelje slobodnih visokih vrhova i planina.

Podsjećamo da Demokratski savez u Crnoj Gori, autentična politička partija, istinska predstavnica Albanaca danas u Crnoj Gori, od dana nelegalnog postavljanja te metalne crkve na vrhu Rumije, gradjani Krajine prikupljanjem više od hiljadu potpisa, ja Mehmet Bardhi – i kao predsjednik DS u CG i kao poslanik u Skupštini Crne Gore, predstavnik DS u CG / LD në MZ i Albanaca, više puta smo reagovali: izjavama, saopštenjima i poslaničkim pitanjima gdje smo tražili uklanjanje tog nelegalnog pretećeg za mir metalnog objekta, metalne crve sa vrha Rumije.

Kada je 22. jula 2005. godine Ministarstvo uredjenja prostora i zaštite životne sredine CG donijelo rješenje o uklanjanju crkve sa Rumije, „jer je crkva postavljena protivno zakonima“ koje je postalo izvršno, mislili smo da pravda će pobjediti i zaustaviti „ratni okupacioni poklič i brutalni gradjevinski pohod SPC, ne samo na otocima Skadarskog jezera nego i na vrhu Rumije, ali nažalost nikada nije izvršeno. Naprotiv, sada imamo najbrutalniji i najprijeteći napad sa vrha Rumije, jer se gradi objekat od čvrstog materijala.

Poštovani Premijeru, mislim da je red i vakat da odlučno reagujete preko svojih legalno-legitimnih institucija države Crne Gore na čijem ste čelu, odmah zaustavite dalje gradjevinske radove na vrhu Rumije i počnete potrebne radnje u duhu navedenog Rješenja Vaše institucije o otklanjanju tog objekta.
Oslobodite vrh planine Rumije, jer slobodna visoka planina Rumija, kristalno kamenje i bujna gusta trava, a posebno rijetke biljke i njihovi cvijetovi sa stotine najljepših boja i mirisa, koje tu slobodno lepršaju i rastu, ne trpe miris gvoždja i čelika, miris rdje čeličnih okova.

To je naša molba i naš zahtjev zbog čega vam se obraćamo.

Zaustavite zlo!

S poštovanjem.

PREDSJEDNIK,
Mehmet Bardhi, prof.

Dostavljeno / proslijedjeno:
G-dinu Milu Djukanoviću, predsjedniku CG
G-dinu Ivanu Brajoviću, predsjedniku Skupštine CG
G-dinu Mehmetu Zenki, Ministru za ljudska i manjinska prava
G-dinu Aliji Košuti, direktor Uprave za inspekcijske poslove
G-dinu Dušanu Raičeviću, predsjedniku Opštine Bar
G-dinu Miću Orlandiću, predsjedniku SO Bar
Diplomatskim predstavništvima
Medijima

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top