Wednesday, June 20 2018
Posljednja vijest

Basovic: ULCINJSKA VLAST CUTANJEM KRIJE NEZAKONITE RADNJE

OdOLYMPUS DIGITAL CAMERAbornik DPS-a u Skupštini Opštine Ulcinj Borislav Bašović demonstrativno je  juče napustio sjednicu tog doma i optužio lokalnu vlast da namjerno izbjegava odgovore na odbornička pitanja, koja se tiču zakonitosti rada pojedinih organa lokalne samourave i preduzeća čiji je osnivač SO Ulcinj.

Bašović je, kako prenosi „Dan“, kazao da sumnja u zakonito poslovanje pojedinih sektora izvršne vlasti, finansijsko poslovanje i raspodjelu novčanih sredstava kao i zapošljavanje, dovodeći to u vezu sa mogućim zloupotrebama u predizborne svrhe.

Još od prošle godine on bojkotuje rad lokalnog parlamenta kada god je na dnevnom redu rasprava o odborničkim pitanjima i odgovorima i tvrdi da još nije dobio odgovore ni na jedno pitanje koje je uputio predsjedniku Opštine, organima izvršne vlasti i preduzećima koje je osnovala SO.

„Podsjetiću, pitao sam ko je sve od kojih firmi uzimao građevinski materijal. Кako je to Opština nabavljala, po kojem tenderu i  ko je personalno preuzimao taj materjal i drugu robu. Do danas niko neće da odgovori, a samo jednom dobavljaču se duguje između 300 i 400 hiljada eura. Pitao sam i kako se NVO sektoru daju pare i po kojem kriterujemu. Nema odgovora. Pitao sam kako se daju pare socijalnim slučajevima i preko koje komisije i ko su sve korisnici te pomoći. Nema odgovora i ja sumnjam da je bilo zloupotreba u predizbornim kampanjama. Pitao sam i šta je sa sudskim sporvima ali ni to niko neće da mi odgovori i kaže koje sporove Opština vodi, koji je osnov, ko zastupa Opštinu i kako su potpisivani ugovori“, kazao je Bašović i saopštio da je kabinet predsjednika Opštine postao upravni organ, pa on donosi rješenja kome će da da pare, a kome ne.

Prema njegovim riječima, još nije dobio uvid u Sanacioni program Opštine i odgovore: šta tamo piše, koje su obaveze i po kom osnovu je dobijeno 4.5 miliona  eura za sanaciju finansijskog stanja. „Pitao sam na koji način se može zapošljavati u peridou dok traje sanacioni program (pet godina). Po tom programu bilo je 59 radnika viška, a preko 100 ih je viška po osnovu ugovora o djelu. Tražio sam podatke na kojim poslovima su oni angažovani i koliko sredstava se odvaja iz budžeta za njihove zarade, međutim ni te odgovore nisam dobio. Bez odgovora sam ostao i na pitanja o nezakonitom poslovanju Turističke organizacije i izostajanju saglasnosti za program rada javnih preduzeća. Radnici JP za uzgoj  i zaštitu divljači 17 mjeseci je u zaostatku sa platama. Šta misli ova lokalna samourpava, čiji su to ljudi i treba li da postoje. Ako treba onda im  treba  omogućiti da redovno primaju zarade a ne zapošljavati po tri četiri pomoćmnika , a nijedan ne radi”, rekao je Bašović.

On je od predjednika Skupštine, inače partijskog kolege i šefa OO DPS-a Ljora Nrekića, tražio da obezbijedi tražene odgovore jer, kako je kazao, to mu omogućavaju Poslovnik o radu Skupštine, Statut  i Zakon o lokalnoj samoupravi.

“Moja percepcija prema ovom pitanju je da dokažem, koliko su to nezakonite radnje i da se tome konačno stane na kraj. Molim Vas predsjedniče, imate svako pitanje koje sam napisao i obezbijedite mi odgovore na njih, kako bi ovdje u Skupštini mogli da o tome rasravljamo i da vidimo kako radi ova loklana vlast”, poručio je Bašović nakon čega je napustio skupštinsku salu.

One comment

  1. Skidam kapu basovicu, zdrav razum zdrava pitanja nazalost od ovih dobit odgovor neces,
    Svaka na svoje mjesto,
    Zalosno Ali gradjani nisu upoznati sa ovim tvojim pitanjima,

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top