Saturday, May 15 2021
Posljednja vijest

Bijeli luk: SUPERHRANA ZA ODLICAN IMUNITET, POSEBNO AKO JE DOMACI

“Superhrana” je popularna riječ, u modi, koju ste najvjerovatnije pročitali na raznim portalima, vidjeli u supermarketima ili čuli od dobronamjernih prijatelja. I svako malo „ispliva“ nova „superhrana“ koja je u trendu. Bilo da je riječ o rijetkom voću iz Amazona ili sjemenki koje liječe svaku bolest poznatu čovjeku. Većina supernamirnica se bazira na intenzivnoj reklami, a ne na dokazima i stvarnim zdravstvenim benefitima.

Bijeli luk, hudhra

„Iako ne postoji tako nešto kao ‘superhrana’, sastavili smo kraću listu namirnica koje se baziraju na znatnom broju naučnih dokaza“, kažu iz najveće, nezavisne baze podataka suplemenata i prehrane na internetu, examine.com.

Prva namirnica na toj listi je bijeli luk. „Uključiti češnje bijelog luka u vašoj ishrani je jedna od najzdravijih navika koju možete imati“, tvrde iz examine-a.

Postoje snažni dokazi koji sugerišu da bijeli luk popravlja kardivaskularno zdravlje tako što smanjuje krvni pritisak i poboljšava profile kolesterola. On takođe pruža antioksidativne benefite jer podržava aktivnosti glutationa, snažnog antioksidanta. Isto tako, postoje dokazi koji kažu da korišćenje bijelog luka može smanjiti nivoe šećera u krvi natašte.

Poboljšavajući sposobnost bijelih krvnih zrnaca da se bore protiv „uljeza“ i povećavajući proizvodnju T ćelija (T limfocita), bijeli luk može ojačati imuni sistem i tako smanjiti opasnost od prehlada i drugih infekcija. Ipak, bijeli luk ne može smanjiti trajanje bolesti ili intenzitet simptoma; on je samo preventivni suplement.Hudhra, Bijeli luk, Examine

Treba imati na umu da ako uzimate lijekove koji razrjeđuju krv ili smanjuju krvni pritisak, onda suplementacija bijelim lukom može biti problem. Zato je izuzetno važno, ako uzimate lijekove, da se savjetujete sa doktorom ili farmeceutom prije korišćenja bijelog luka.

Da bi maksimizirali benefite bijelog luka, pojedite 3-6 češnja podijeljene na nekoliko obroka. Prvo ga isjeckajte ili zgnječite, da bi aktivirali njegove bioaktivne substance, poslije ga konzumirajte po želji. Ako ne volite miris ili ukus bijelog luka, ili želite da izbjegnete loš zadah, možete da koristite tablete ekstrakta bijelog luka, koje možete naći u svakoj apoteci.

U okolini Ulcinja se proizvodi izuzetno kvalitetni bijeli luk, a veoma je čest sastojak u našoj tradicionalnoj kuhinji. Ćufte u sosu i u mlijeku, kokoška sa supom, meso u pirijan (kapamah), jagnjetina sa supom i kisjelim mlijekom, kao i sve vrste tradicionalnog spremanja ribe, su samo neki od jela gdje bijeli luk daje poseban ukus.

A osim ukusa, očigledno i posebne benefite po naše zdravlje! Posebno ako se, baš kao i crveni, jede iz mjesta u kojem živite.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top