Monday, January 21 2019
Posljednja vijest

BirdLife: SOLANA MEDJU SEST NEOBICNIH STANISTA ZA PTICE U SVIJETU

 

Kriporja (1)Ulcinjska Solana je top destinacija koje će vas iznenaditi, navodi se u tekstu objavljenom na sajtu globalne organizacije za zaštitu ptica, njihovih staništa i biološke raznolikosti BirdLife International.

Autor teksta posebno ističe bazene tog ulcinjskog dragulja. „Iako su napravljeni ljudskom rukom, ne znači da nijesu dobri za ptice. Očuvanje prirodnog ambijenta i proizvodnja soli mogu ići ruku pod ruku, a vodene ptice vole hranu u plitkim vodama solanskih bazena. Izvlačenjem soli prirodnim isparavanjem morske vode, ovi ogromni prostori često su ključni odmor i ponovno punjenje za ptice na njihovom migracionom putovanju“, navodi se u članku i dodaje da su „zapanjujući solanski bazeni u Ulcinju u Crnoj Gori su živahna staništa za 252 vrste ptica- uključujući flamingose i dalmatinskog pelikana.

„Međutim, slani bazeni se zatvaraju širom svijeta, jer se više ne smatraju rentabilnim – i u jednom trenutku ova lokacija je skoro pretvorena u hotel i golf teren. Sačuvana je za sada, bitka je u toku“, zaključuju u BirdLife-u.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top