Tuesday, June 25 2019
Posljednja vijest

Bogdanovic: PLODNA SARADNJA KNJIZEVNIKA CRNE GORE I ALBANIJE

Sasha (1)„Već 18 godina ulcinjski Sajam knjiga spaja brojne izdavače, pisce i čitaoce, donoseći jednu novu dimenziju regionalnom uvezivanju i saradnji. To je svojevrsni nastavak kulturnih prožimanja koja su na ovim obalama ostavila neoborive dokaze o plodotvornom susretu različitosti, o onome čime se i danas prepoznaju Ulcinj i Crna Gora”, izjavio je ministar culture Crne Gore Aleksandar Bogdanović.

On je rekao da živimo u vremenu koje traži intenzivan i stalni dijalog među kulturama, a da istorijsko i savremeno iskustvo Ulcinja, njegov geografski položaj, duga tradicija skladnog raznoglasja jesu ono što predstavlja izuzetan preduslov konkretnim aktivnostima u međukulturnoj saradnji.

„Da su neke od njih već pokrenute, vidi se iz podataka koji  pokazuju da je upravo u posljednjih desetak godina ostvarena intenzivna saradnja između crnogorskih i albanskih književnika, što je rezultiralo i porastom prevedenih crnogorskih književnih djela na albanski, kao i albanskih na crnogorski“, dodao je Bogdanović.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top