Monday, January 21 2019
Posljednja vijest

Canka: Aleksandar Janinovic – najplodonosniji izdanak krucanske sloge

Aco 1Kruče su jedno od najljepših i najpitomijih sela u ulcinjskoj opštini. Takvi su i njegovi mještani: vedri, tihi, radišni i samozatajni. Nije zabilježeno da su ikada imali neki konflikt na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi, a u Kručama stoljećima žive katolici, muslimani i pravoslavci.

Tokom čitave istorije bavili su se uglavnom maslinarstvom i ribolovom. Danas je i Kručana i njihovih potomaka više po bijelom svijetu nego u Ulcinju. A nas je ionako, što reče pjesnik, „malo i sa mrtvima“.

U tom ozračju suživota i prirodne ljepote rodio se i odrastao kolega Aleksandar-Aco Janinović. Sa tim amanetom i geslom proživjeće svoj život u Ulcinju, na kojem god se mjestu nalazio: bio učitelj, rukovodilac gradskog Centra za kulturu, šef Opštinskog komiteta tada svemoćne partije, ili, pak, kao dugogodišnji novinar i dopisnik jedinog dnevnog lista u Crnoj Gori.

Kao redovni čitalac tadašnje „Pobjede“ (a nije bilo lako pisati u vremenima kada su odjekivale ratne i šovinističke trube, i još u novini koja je bila dio te propagandne matrice) uvjeren sam da je urednica ove knjige, g-đa Radmila Uskoković-Ivanović, napravila odličan izbor od nekoliko stotina tekstova koje je napisao naš kolega. Radi se o hvale vrijednim i poučnim tekstovima, iz kojih se može mnogo naučiti o Ulcinju i njegovim žiteljima, ali i o mnogim dobrim ljudima koji su tu boravili tek nekoliko dana i jednostavno zavoljeli ovaj grad.

Jer, svi koji imaju dušu, da se ne govori o onima koji su doživjeli njegove ljepote (bio to i neki mali dio ovog grada: Kruče, Valdanos, Liman, Ada, Bojana ili Šas, na primjer), naučili bar nešto iz njegove 25 vijekova duge povijesnice, ne mogu, a da ga ne zavole.

Šteta bi zaista bilo da Acovi tekstovi nijesu u formi knjige objavljeni i postali dostupni široj čitalačkoj publici. Posebno, sada i ovdje, kada nam najviše nedostaje brige i ljubavi za ovaj grad, nama najdraži na planeti. Još kada se to radi na otmjen način, jezički i činjenično precizno i misaono konzistentno.

Upravo je takav bio život kolege Aleksandra Janinovića, najplodonosnijeg izdanka kručanske sloge, solidarnosti i umjerenosti. Uz stabilnost i stalnu kreativnost, to je kombinacija koju je grad donio kao najviši dar. Da bi je održali, treba nam mnogo znanja, truda i, prije svega, iskrenosti.

Sada takođe znamo, a na to nas Janinović upozorava tekstom „Kručanski mozaik“, da nam je budućnost ugrožena ako ispusti i komadić prošlosti. Jer, ostaci mozaika, keramike i novca koji su tu pronađeni, svjedoče da ta ,,villa rustica” predstavlja do sada najvrijedniji otkopani lokalitet na području Ulcinja, uz jedinstvene komplekse kakvi su Stari grad i Šas (Svač). Ali, koga je za to briga, kada o tome gotovo ništa ne znaju trenutni stanovnici i stanovnice ovog grada?!

Da se ne govori o trošenju prostora (betonizacijom i apartmanizacijom) uz more u ovom prekrasnom selu, na krajnjem zapadu ulcinjske opštine, kao i na čitavom prostoru opštine Ulcinj, a kojeg nijemo i kalkulantski posmatraju zvaničnici nadležnih lokalnih i državnih institucija iz svog bezdana pohlepe!

Zato je odgovornost svakog mislećeg i dobronamjernog čovjeka ogromna, a tako je, nažalost, malo naznaka da su toga uopšte svjesni.

Siguran sam da će nam u tom smislu ova knjiga kolege Janinovića biti od koristi i da neće biti samo zbirka njegovih najljepše napisanih i objavljenih tekstova i svjedočanstava o prošlosti.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top