Wednesday, July 8 2020
Posljednja vijest

Canka: BITKA ZA SOLANU – PREDAH DO OKTOBRA

Mustafa CankaLijepo je bilo prošle nedjelje biti na Solani. U prepunom Muzeju te nekada velike firme, u spomen na velikog njemačkog naučnika i ekologa, zaljubljenika u prirodne ljepote regiona i Ulcinja, dr Martina Šnajdera-Jakobija (Martin Schneider-Jacoby), održana je Osnivačka sjednica društva koje nosi njegovo ime.

Šnajder-Jakobi (1956-2012) je bio briljantan poznavalac ulcinjske flore i faune, i naročito se, kao ekspert njemačke fondacije „Euronatur“, u posljednjoj deceniji svog života, angažovao u proučavanju i zaštiti Solane i cijele delte Bojane. Njegovom zaslugom je u Ulcinju u aprilu 2009. godine organizovana velika međunarodna konferencija o migraciji ptica preko Jadrana, pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope, a koja je kao rezultat imala usvajanje „Ulcinjske deklaracije“.

Skupu na Solani prisustvovali su, pored ostalih i ambasadori stranih država akreditovani u našoj zemlji, naučnici i akademici, nekoliko poslanika u Skupštini Crne Gore, visoki funkcioneri Opštine Ulcinj, predstavnici nevladinog sektora… Svi su došli sa jednim ciljem: da još jednom pokažu odlučnost da se zaštiti Solana i njezina bioraznolikost i da odaju dužnu počast Šnajder-Jakobiju.

Ljudi koji su izabrani u Upravni odbor garancija su za tako nešto (predsjednica Zenepa Lika, a članovi Darko Saveljić, Adaleta Bibezić, dr Dragan Hajduković i mr Dritan Abazović), ali i osnivači Udruženja, među kojima se nalazi i ambasadorka SR Njemačke Gudrun Elizabet Štajnaker. „Solana je vaša ekonomska i socijalna budućnost. Ali, ona je važna i u evropskim okvirima. Svijet će vas po tome cijeniti“, rekla je ona.

Nedavno je Evropski parlament usvojio je preporuku njemačkog Bundestaga da se Ulcinjska solana i pitanje neophodnosti njene zaštite nađe u centru preporuka Rezolucije na Izvještaj o napretku Crne Gore za 2015. godinu.

Parlament je pozvao na dalje napore da se ovaj lokalitet stavi pod zaštitu kako bi se sačuvao njezin biodiverzitet kao najznačajnijeg gnijezdilišta i zimovališta ptica selica na istočnoj obali Jadrana. Evropski parlament je takođe pozvao Vladu Crne Gore da nastavi započetu inicijativu ka nacionalnoj i međunarodnoj zaštiti ovog jedinstvenog ekosistema, uz prepoznavanje proizvodnje soli kao jednog od najboljih primjera sinergije ekonomskog razvoja i zaštite prirode, te jedinom održivom rješenju opstanka miliona ptica.

Ali, još uvijek nema spremnosti Vlade da ispuni obaveze koje je sama preuzela prije godinu dana na međunarodnoj konferenciji o Solani. Na sličnom skupu prije dva mjeseca ministar Branimir Gvozdenović je izjavio da je „pitanje zaštite Ulcinjske solane rješivo za svega par mjeseci te da će se Ministarstvo voditi potrebom ponovne proizvodnje soli kao primarnim uslovom održivosti ovog lokaliteta”.

Pritom, Ministarstvo nije dostavilo učesnicima konferencije obećanu mapu puta sa vremenskim rokovima za realizaciju svih segmenata zaštite Ulcinjske solane koji su se u toku ovog procesa ispostavili kao prepreke, a što se odnosi na zaštitu tog prostora i na nacionalnom i posebno na internacionalnom nivou. Riječ je aplikaciji za upis Solane na Ramsarsku listu, odnosno na listu močvarnih područja od svjetskog značaja. A ona ispunjava čak šest od devet kriterijuma koji se predviđaju Ramsarskom konvencijom. Za upis na tu listu, dovoljno je da se ispuni samo jedan. I područje oko Velipoje, na drugoj strani granice u Albaniji, je već godinama na toj listi.

Na ovaj način bi praktično Solana bila zaštićena od svih oblika gradnje koji se na njoj predviđaju planom obalnog područja, koje radi navedeno Ministarstvo, kao i Prijedlogom Prostornog plana Opštine Ulcinj koje takođe radi isti državni organ!?

U Udruženju “dr Martin Šnajder-Jakobi” tvrde da svi ovi primjeri pokazuju da u crnogorskoj vlasti nema volje i spremnosti da se preduzimaju konkretni koraci. “Solana ima sve preduslove da bude brend Crne Gore i Ulcinja. Sada nam treba vizija i volja. Mi imamo viziju. Drugi treba da dokažu da imaju volju“, kaže predsjednica Lika. Ova donedavna potpredsjednica Opštine Ulcinj navodi da je lokalna vlast već godinu dana tražila da se Solana zaštiti. „Procedura je završena, akt o proglašenju čeka u fijokama Skupštine opštine Ulcinj, kako bi se Solana proglasila zaštićenom zonom. Po nama nije trebalo da se odugovlači, a da li će se zaštititi, vidjećemo”, dodaje ona.

Iz fondacije „Euronatur“ optužili su crnogorsku Vladu da želi da uništi Solanu i da sve ukazuje na „korupciju u velikom stilu“. „Obećanja data prije godinu dana, po kojima je Solana trebalo da bude proglašena za zaštićeno područje, uopšte nijesu realizovana. Najbitnija ekološka stanica u međunarodnom saobraćaju ptica na Jadranu je i dalje u opasnosti da bude žrtva pod naletima masovnog turizma“, ocijenio je izvršni direktor te organizacije Gabrijel Švaderer.

Prema njegovim riječima, do današnjeg dana nijesu rašćišćeni vlasnički odnosi na Solani, a kamoli nešto drugo.

Činjenica je takođe da ni ove godine neće biti proizvodnje slanih kristala. To je već treća godina zaredom da na prostoru ove firme, koja je osnovana davne 1934. godine, neće biti berbe soli.

Svi oni koji prate dešavanja oko Solane sjetiće se koliko je samo vremena prošlo da bi se uključila struja neophodna za rad pumpi koje upumpavaju morsku vodu, odnosno život na Solani. Mjesecima se tvrdilo da se ne može naći nešto preko 20 hiljada eura, a odmah je pronađeno 115 hiljada eura da bi se predstavili projekti za to područje na 15. Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Iako su se crnogorski zvaničnici ponadali da će, bar na taj način, dobiti međunarodnu podršku za svoje naume o „održivom razvoju“, nikada se u evropskoj javnosti nije više govorilo i u medijima pisalo o Solani.

Ambasadorka Štajnaker je odlučna: bez zaštite Solane, Crna Gora neće otvoriti poglavlje 27 (životna sredina) u pregovorima sa EU. „To bi bilo kontradiktorno. Ne razumijem ponašanje Vlade i ministarstva”, kazala je ona.

Sličnu poruku ponovio je tokom nedavne posjete Crnoj Gori šef Direktorata za Crnu Goru u Evropskoj komisiji Dirk Lange, kao što je to više puta kazano iz Evropskog Parlamenta.

Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić, čijom je zaslugom u Skupštini Crne Gore 2012. godine Solana proglašena zaštićenim područjem, kaže da je to mjesto gdje se mjeri sposobnost Crne Gore da se odbrani od devastirajuće pohare resursa. „Uvjeren sam da će imati snage, posebno što je Crna Gora ušla u evropske integracije, da javnost Crne Gore brani svoje dobro, od onih koji bi ga potrošlili za tren, ili ga oteli od naroda, imovinu koja pripada našoj đeci”, kazao je on.

Ono što je izvjesno jeste da do oktobra neće biti odluke Vladinog Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije o „plaćenoj pravičnoj naknadi za Solanu“ niti biti usvojen Prostorni plan posebne namjene za obalno područje. A potom, sva je prilika, bitka će se nastaviti. (Monitor   

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top