Sunday, October 21 2018
Posljednja vijest

Canka: DILEME O MIS ALBANIJE – EVROPA KOJU (NE)PRIZELJKUJEMO

Gradonačelnik Ulcinja Fatmir Đeka sigurno nije ni pretpostavljao na kakve će sve reakcije naići njegova odluka da prihvati prijedlog poznatog albanskog reditelja i producenta Petri Boza da u tom gradu od 20. do 27. juna bude organizovana 16. po redu manifestacija izbora za ljepoticu Albanije. “Smatram da se radi o jednom izuzetnom kulturnom događaju”, kazao je Đeka navodeći da će se on odvijati na samoj pjeni od mora: na platou ulcinjske Velike skele, ispod monumentalnih zidina Starog grada.

I potpredsjednik opštine Ulcinj Safet Beci je za Monitor rekao da je prijedlog Boza bila prilika koja se nije mogla propustiti. “Jer, taj događaj se organizuje prije početka glavne sezone, a mi već decenijama muku mučimo da upravo popunimo pred- i postsezonu. Ako se zna da će izboru ‘Mis Albanije’ prisustvovati nekoliko stotina ljudi, da već kreće snimanje promotivnih spotova o Ulcinju, da će tokom trajanja te manifestacije ovdje biti sve značajne televizije sa albanskog govornog područja, onda samo možemo zamisliti kakva će to biti reklama za naš grad”, kaže Beci i dodaje da dvije trećine gostiju na ulcinjskoj rivijeri čine Albanci sa Kosova ili iz Albanije.

Svi oni koji su imali prilike da bar jednom odgledaju finalno veče te manifestacije u proteklih 15 godina (a mogu se uvjeriti klikom na Youtube-u) znaju da je to pravi spektakl, a ime Petra Boza garant je za tu tvrdnju. Jedan od najpoznatijih albanskih reditelja praktikuje da se ova manifestacija održava u starim gradovima koja su očuvala tradiciju (Butrint, Skadar, Apolonija, Berat, Đirokastra, Drač, Kruja, Baštova, Preza, Bilis …). “Ulcinj je grad koji je osnovan u 5. stoljeću prije nove ere i ispunjava sve naše uslove. Već godinama planiramo da ‘Mis Albanije’ organizujemo u tom prelijepom gradu”, rekao je Bozo albanskim medijima.

Ali, u crnogorskoj javnosti ova namjera nije naišla na pretjerano oduševljenje. Ponovo su, istina manje nego ranijih godina, izbile na površinu stare, duboko učaurene predrasude prema Albancima, i to uglavnom na društvenim mrežama i portalima. Bilo je čak i poziva da se ta manifestacija zabrani, a Đeka pozove na odgovornost. Najdalje je od političara otišao portparol Nove srpske demokratije (NSD) Jovan Vučurović koji je jednostavno utvrdio da je “ta simpatična manifestacija, u stvari, promocija takozvane ‘Prirodne Albanije” i demonstracija politike Koče Danaja, od koga se navodno ograđuje Demokratska partija socijalista”?! Prethodne izjave albanskih političara u Crnoj Gori da je Danaj beznačajna politička figura u Albaniji očito nijesu mogle uvjeriti Vučurovića i njegove stranačke drugove da ne potežu više za njim kao političkom batinom. “Sugerisao sam upravo Demokratskom frontu, čiji je članica NSD, da imaju odmjereniju retoriku prema manjinama. To će im možda oduzeti neke glasove ekstremista, ali će doprinjeti daljoj profilaciji tih stranaka”, rekao je Monitoru visoki zvaničnik jedne albanske političke partije navodeći da su Albanci u Crnoj Gori jasno iskazali odnos prema ovoj državi na referendumu.

Možda je najbolju ocjenu Vučurovićeve izjave dao njegov sunarodnik, Gojko Raičević, urednik portal IN4S, u istom tekstu u “Danu”, ističući da je organizovanje ovakve manifestacije svojevrsno priznanje za Ulcinj i da bi to, valjda, trebalo da bude Evropa koju priželjkujemo: Albanci u Ulcinju, Srbi u Skadru ili Dubrovniku. “Vrijeme i ljudi koji bi osudili takvu odluku su iza nas i predstavljaju zanemarljivu manjinu koja se probudi, uglavnom, kao reakcija na ispoljavanje pripadnosti identitetu koji nije po njihovoj mjeri”, rekao je Raičević.

I Dritan Abazović, poslanik Pozitivne Crne Gore, stranke koja čini vladajuću koaliciju u Ulcinju, kaže da je riječ prije svega o turističko-ekonomskom projektu koji nema nikakvu političku pozadinu.  “Ne radi se ovdje o nikakvim međuopštinskim ili međudržavnim projektima već je riječ o klasičnom komercijalnom projektu koji jedna privatna firma u ovoj situaciji sprovodi u Ulcinju, a moguće da će to biti i u nekim drugim mjestima”, dodaje on.

A ove školske godine će u Ulcinju početi sa radom jedan fakultet sa nastavom na crnogorskom jeziku. Da su Albanci toliko nacionalno zadojeni onda bi u ovom gradu koji je političko, ekonomsko i kulturno središte te nacionalne zajednice u ovoj zemlji, i u kojem oni čine preko 70 odsto stanovništva, valjda red bio da se nastava odvija na albanskom. Možda to bude, ali od školske 2015/16.

Još manje pokazuju simptome nacionalne ostrašćenosti Albanci u Albaniji. Jer, kako objasniti da su nedavno “kao kralja” dočekali proslavljenog jugoslovenskog pjevača Zdravka Čolića, a da je osnivač kultne grupe “Bijelo dugme” Goran Bregović, u proljeće 2006. godine, od tadašnjeg gradonačelnika Tirane, a sada albanskog premijera Edi Rame dobio ključeve albanske prijestonice!? Zar Albanci ne znaju da i Čolić i Bregović žive u ‘mrskom’ Beogradu, baš kao i Svetlana Ražnatović Ceca ili Lepa Brena, na primjer, čije pjesme možete čuti na svim svadbama u Skadru? Naravno da znaju, ali ih to uopšte ne tangira. Ako im zbog toga slučajno  prigovorite, podsmjehnuće vam se. Zato njihova zemlja u posljednje dvije decenije tako brzo napreduje, o čemu najbolje svjedoči stanju u medijima. U “zemlji orlova” ima najmanje deset televizijskih stanica koje su na evropskom nivou, a njihovi spektakli, poput “Mis Albanije”, uopšte ne zaostaju za italijanskim. Zato će organizacija jedne ovakve manifestacije biti dobra ne samo za Ulcinj, već za čitavu Crnu Goru. (Monitor)

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top