Wednesday, March 20 2019
Posljednja vijest

Canka: MAJ – MJESEC KULTURE U ULCINJU

Stara je izreka: sve je ljepše sa kulturom. Potvrđeno je to ovog mjeseca u Ulcinju: grad je zaista bio kulturno središte u mnogo širim razmjerama od svoje administrativne teritorije.

Sve je počelo tokom prvomajskih praznika, najprije na plaži “Kopakabana”, koncertom grupe “Colonia”, a potom, dan kasnije, nastavljeno odličnom organizacijom manifestacije “Svi za turizam”.

Ovog je mjeseca održan i “Festival dječje pjesme”, uspješna trodnevna manifestacija “Pranvera në Anë të Malit”, nekoliko je knjiga objavljeno.

Naravno, centralni događaj je bio prekrasna drama “Servantes i Dulčinea”, koja je pokazala da grupa ljudi sa voljom i vizijom, okupljena oko Muniba Abazija, može da uradi mnogo. Pozivi za učešće na festivalima potvrđuju da je taj uradak već prevazišao okvire Ulcinja.

Takođe, izuzetno je značajno da je opštinska vlast razumjela (i to sprovela u praksi) da na sve turističke promocije Ulcinja treba voditi i naše folklorne grupe. To je veoma dobro urađeno u Lukavcu, ide se u Mostar, pa u Prištinu sa “Servantesom i Dulčineom”.

Dakle, iako se ovog mjeseca finansijska kriza u Ulcinju osjećala dosta snažno, sa ovolikim brojem kulturnih aktivnosti sve je bilo podnošljivije i ljepše. Uostalom, samo kultura (i sport) može mobilisati veliki broj ljudi, vratiti povjerenje u našoj maloj zajednici, te očuvati njen identitet i duh.

 

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top