Saturday, December 7 2019
Posljednja vijest

Cetiri decenije od zemljotresa: POUKA ZA ISKRENE I RAZUMNE

Termeti Ulqin, Zemljotres UlcinjImao sam 10 godina kada je Ulcinj potresao snažan zemljotres te nedjelje, 15. aprila 1979. godine u 7.19 časova.

I sjećam se odlično svega. Kao da je juče bilo. Pamtim razorene domove, napuklu zemlju i veliki strah. Jer, u tim trenucima, kada vidite razmjere uništenja, pomislite da nikada više nećete živjeti normalnim životom.

Pamtim, naravno, i ljudsku nadu i dječačke snove u pobjedu života nad stihijom.

Hvala Bogu Milostivom i velikoj solidarnosti svih ljudi SFR Jugoslavije: za 4-5 godina sve je bilo mnogo bolje nego prije zemljotresa. Bio je to, moglo bi se reći, za one koji u svojim porodicama nijesu imali žrtava, i svojevrsni dobrotres.

Jedino nije obnovljen hotel „Jadran“, izgrađen 1938. godine.

 

Sada, četiri decenije kasnije, znam da je sjećanje na to snažno podrhtavanje tla pouka za iskrene i razumne, a opomena za ohole i dvolične. Posebno za one egomane i psihopate koji su umislili da je ovaj svijet počeo sa njima i da će sa njima završiti. Naravno da neće!

Činjenica je da je Ulcinj tokom svoje 2,5 milenijuma duge istorije naučio da živi sa zemljotresima, nesrećama i bolestima. I, uprkos svemu – opstao!

Naučili smo, dakle, da nas prirodne katastrofe neće uništiti, ali znam sigurno da nas brutalno i veoma efikasno uništavaju pohlepa, sebičnost i vlastoljublje. To je paklena kombinacija, razornija od svakog zemljotresa. Zato danas imamo razorenu posudu grada, uništene međuljudske odnose, besramne atake na prirodu i kulturnu baštinu.

No, na sreću, vrijeme brzo prolazi, a čas polaganja računa je sve bliži.

Kažem vam: kao da je juče bio 15. april 1979. godine. Zato, blago razumom obdarenima! Samo oni su u stanju primiti pouku tog velikog događaja.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top