Tuesday, April 13 2021
Posljednja vijest

Crna Gora – Kosovo: POSTOJI SPREMNOST ZA UKIDANJE POLISE OSIGURANJA

Sukubine-Muriqan, Sukobine-Murican, Kufiri, GranicaBiro osiguranja Kosova i Nacionalni biro osiguravača Crne Gore spremni su da postignu sporazum o ukidanju osiguranja vozila koja iz Crne Gore ulaze na Kosovo i obrnuto ili da pronađu neko drugo rješenje, kako građani dvije susjedne zemlje ne bi plaćali visoke cijene osiguranja, potvrdili su za RTK2, program na crnogorskom jeziku, direktori kosovskog i crnogorskog biroa Sami Mazreku i Boris Šaban. Potrebno je precizirati dosta tehničkih detalja prije potpisivanja eventualnog sporazuma, bilo je više sastanaka predstavnika dva biroa, ali je sav posao usporila pandemija korona virusa.

Pitanje graničnog osiguranja vozila između Crne Gore i Kosova riješeno je sporazumom iz 2012. godine, kada je dogovorena zajednička tarifa od 15€ za 15 dana, uz mogućnost plaćanja tarife na duži period. Iako je zbog krize izazvane pandemijom korona virusa smanjen broj prelazaka iz jedne u drugu zemlju, u susret predstojećoj turističkoj sezoni povećava se interesovanje građana za uslove prelaska granice a time i cijene osiguranja. Direktor Biroa osiguranja Kosova Sami Mazreku ističe da je spreman da sa kolegama u Crnoj Gori nađe povolnije rješenje koje će biti na obostranu korist.

„Biro osiguranja Kosova ima autoritet i ovlašćenje za potpisivanje bilateralnih sporazuma o priznavanju polisa osiguranja između dvije države, time i sa Crnom Gorom. Ja sam odnedavno na ovoj funkciji, ali znam da je bilo pokušaja i prije da naš Biro potpiše sporazum o slobodnom kretanju sa Birooom u Crnoj Gori, ali još nema konkretnih rezultata. O tome sam razgovarao sa nadležnim organima na Kosovu čim sam preuzeo ovu funkciju i sada imam potpuno ovlašćenje da naš Biro potpiše sporazum sa Biroom Crne Gore o ukidanju polise osiguranja sa obje strane. To bi značilo da bi obje zemlje priznavale postojeću polisu osiguranja druge zemlje, ili da iznađemo neki novi modalitet. Već imamo tri takva sporazuma sa Albanijom Makedonijom i Srbijom. I isto takav sporazum možemo potpisati sa CG. Spremni smo i da, ukoliko kompanija ne plati štetu osiguraniku, da mi garantujemo nadoknadu štete koja bi se desila na Kosovu, jer Biro Kosova bi za to imao poseban fond“ istakao je Mazreku.

On je podsjetio da je nedavno iniciran sastanak sa direktorom Nacionalnog biroa osiguravača CG, ali da se zbog pandemije to nije desilo.

„ Nadamo se skorijem susretu, kojom prilikom bih pojasnio svoje stavove i predloge i pokazao spremnost za ukidanje polisa osiguranja i postizanje sporazuma, jer kao što ste pomenuli počinje turistička sezona i veliki broj građana Kosova, inače, ljeti putuje u Crnu Goru. Svjesni smo da bi to smanjilo prihode Biroa, ali ipak mi smo za slobodno kretanje i gledamo ekonomsku perspektivu“, rekao je Sami Mazreku.

Iz Biroa osiguravača Crne Gore takođe su nam saopštili da postoji raspoloženje da se sa kolegama na Kosovu postigne dogovor, koji bi pojednostavio i pojeftinio prelazak vozilima iz jedne u drugu zemlju.

„U nekoliko navrata imali smo sastanke sa kolegama iz BKS, oko nalaženja alternativnih načina da se ovo pitanje riješi. U načelu saglasnost postoji ali ima dosta tehničkih detalja koje treba dogovoriti prije potpisivanja eventualnog sporazuma“, saopštio nam je u pisanoj izjavi Boris Šaban, direktor Biroa osiguravača Crne Gore“, naveo je Šaban.

Mazreku podsjeća da su pojedinačni sporazumi za sada pravo rješenje, pošto Kosovo nije u sistemu Zelenog kartona.

Prema podacima o prodaji polisa osiguranja, iz Crne Gore na Kosovo godišnje uđe između 32.000 i 37.000 vozila, što čini prihod od osiguranja od 400.000 do 800.000 eura.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top