Monday, July 16 2018
Posljednja vijest

CZIP pozvao Opstinu: NE PREKRIVAJTE SOLANSKI KANAL

Kanali KriporesOpština Ulcinj još jednom je pokazala da nije suštinski posvećena zaštiti Solane, saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).
Ta organizacija optužuje Opštinu da novac koji treba hitno opredjeliti za mjere revitalizacije solanskog sistema, troši za “kozmetičke promjene”, kako se turisti ne bi zgražavali nedostatkom upravljanja otpadom.
„Idejni projekat prekrivanja solanskog kanala u cilju proširenja saobraćajnice ka Rtu Đerane, pod izgovorom saniranja problema otpada i fekalija, predstavlja guranje jednog velikog ekološkog problema pod tepih odnosno betonske ploče“, navodi se u saopštenju CZIP-a.
CZIP upozorava opštinu Ulcinj, kao inicijatora projekta, ali i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, da se problem otpadnih voda neće riješiti postavljanjem betonskih ploča preko kanala, jer će ispusti i dalje nesmetano zagađivati vode.
„Na ovaj način, sadržaj kanalizacionih ispusta u Solanski kanal, koji je ove godine zagađivao i samu Solanu, neće biti vidljiv golom oku, ali će i dalje predstavljati ekološki problem i Ulcinjske solane i Jadranskog mora“ navodi se u saopštenju.
Sa druge strane resorno Ministarstvo se, kako navode, nije suočilo sa problemima nelegalno izgrađenih objekata za koje se tačno zna da su svoje ispuste sproveli u solanski kanal.
„Podržavajući ovaj projekat rade upravo suprotno od onoga što su najavili usvajanjem novom Zakona o prostornom planiranju, a to je krajnji obračun sa nelegalnom i neplanskom gradnjom. S obzirom na značaj Solane, na nacionalnom i međunarodnom nivou, smatramo da nova zakonska rješenja, Ministarstvo treba sprovesti, prvo na teritoriji opštine Ulcinj i to u kontekstu fekalnih ispusta u Solanski kanal, a samim tim i Solanu“, poručuju iz Centra za za zaštitu i proučavanje ptica.
Kažu i da se nigdje na svijetu problem nezakonitih ispusta fekalnih voda i otpada ne rješava pokrivanjem, pa čak ni u Indiji, koja je odnedavno usvojila bolje standarde u pogledu rješavanja problematike otpada i otpadnih voda u odnosu na Crnu Goru.
„Iz svih navedenih razloga smatramo da ovim projektom neće biti riješen problem sa ekološkog već samo estetskog stanovišta, mada betonske ploče čak ni estetski neće odgovarati ideji ekološke države. Sa aspekta očuvanja kulturne baštine i identiteta Ulcinja, problematična je sama prva faza koja podrazumjeva betonizaciju dijela kanala koji bi narušio autentičnost kalimera koja je ove godine proglašena za nematerijalno kulturno dobro od lokalnog značaja“, navodi se u saopštenju CZIP-a.
Podsjećaju javnost da je u Ulcinju nedavno predstavljen i pilot projekat kao prijedlog za rješavanje problema zagađenja kanala Port Milena u Ulcinju, a koji se odnosio na efektivne mikroorganizme, izum japanske kompanije, koja vrlo uspješno vrši sanaciju zagađenih voda, ali koja nije naišla na interesovanje donosioca odluka.
„Upitna transparentnost samog projekta, jer u njegovo razmatranje nisu uključeni predstavnici civilnog sektora, koji su incijatori zaštite Ulcinjske solane sa pripadajućim kanalom, čija sanacija je predmet idejnog projekta. Stoga pozivamo opštinu Ulcinj i resorno Ministarstvo, da uključe javnost u ekološki važne projekte, te dobro razmisle o investiciji prije nego kratkoročno eliminišu problem, koji treba rješavati od glave, a ne repa, jer će kasnija odnosno prava sanacija biti znatno skuplja“, zaključuje se u saopštenju CZIP-a.

One comment

  1. dr miko jovanovic beograd

    zvonite na sva raspoloziva zvona na uzbunu o potrebi sacuvanja solane a radite na tome ,svom snagom da je unistite..Kamo srece da ni jedna kuca nije podignuta od starog mosta do rta ,jos manje pored kanala odn,porta Milene. Grizigon je sagradio solanu bas zbog cistoce vode u ulcinjskom aquatorijumu a ulcinjani je prljaju i zagadjuju.Bio sam svjedok scene kada je jedan nas sugradjanin bacio punu plast.kesu otpada kroz prozor kupatila u kanal kojim je tekla voda u bazene solane.Samo taj primjer je dovoljan da ilustruje svijest pojedinih zitelja Ullcinja,da ne govorimo o tome da su svi ispusti fekalnih voda u porat,odn kanal.Pojedinci nam se hvale japanskim izumom i pozitivnim bakterijama koje razlazu sastojke fekalnih voda.Gospodo,i prije ovog japanskog izuma imate primjenu tehnologije preciscavanja otpadnih voda iz blizeg nam okruzenja,primjer je u Limanu 2,hrvatska tehnologija a u Srbiji postoji fabrika koja uzgaja te sojeve bakterija.Samo,treba to primjeniti,mada se bojim ,uz najblazu dozu straha,da je sve to kasno.Ljudska nebriga,neznanje i pohlepa za sticanjem materijalni dobara je ,nepovratno uzela svoj danak.Skocili smo,sami sebi,na nasu najvecu zalost , u stomak sto jako boli a boljece nas ,iz godine u godinu,sve vise.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top