Tuesday, April 24 2018
Posljednja vijest

D.Abazovic: PET KNJIGA KOJE POSEBNO VOLIM

Dritan Abazoviq, Dritan AbazovicPredsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović izdvojio je za Antenu M pet naslova koje posebno voli.
Ovaj poslanik u crnogorskom parlamentu, doktorand političkih nauka i autor više naučnih radova i publikacija rekao je da je filozofija njegova velika ljubav, a otkriva i zašto se zaljubio u legendu o slavnom Don Kihotu od La Manče.
***
Tarik Ali – U sjenci nara
Sjajna knjiga o životu u jednoj od najvećih civilizacija u istoriji čovječanstva. Naravno, riječ je o Al Anadaluz-u (Anadaluziji). Nevjerovatna priča o usponu i padu imperija, porodičnim vrijednostima, nauci, religiji, kulinarstvu. Opisivanje živopisnih detalja daje djelu posebnu draž. Knjiga koja se pamti, a potiče na razmišljanje. Kada nakon čitanja ove knjige odete i posjetite tu prekrasnu oblast u Španiji, shvatiti da je „U sjenci nara“ zapravo remek djelo za sve generacije čitalaca.

Migel de Servantes – Don Kihot
Mi Ulcinjani smo posebno vezani za ovu knjigu, zbog legende o Servantesu i njegovom navodnom boravku (zarobljeništvu) u našem gradu. Ali nije samo Dolcinea (u prevodu Ulcinjanka) ono zbog čega sam se zaljubio u ovo djelo. Naime, ideja vječnog idealizma, borba sa vjetrenjačama, principijelno vjerovanje u drugačiji i bolji svijet, shvatanje slobode itd. samo su neke od karakteristika ovog kapitalnog djela koje ga čine besmrtnim. Ovo je inače najprevođenija knjiga na svijetu ako izuzmemo Bibliju i Kuran.

Georg Vilhelm Fridrih Hegel – Fenomenologija duha
Filozofija je inače moja velika ljubav, a tu posebno mjesto ima Hegel. Ova knjiga je početak i kraj svega u mišljenju, objašnjenje i dilema. Vječito mudrovanje o postanku i smilu, o metafizici i etici. Duh je zapravo sve i ništa, a “Fenomenologija duha” knjiga koja pomaže razmišljanje o svemu i „ničemu“.

Vilhelm Vajšedel – Sporedni ulaz u filozofiju
Kako sam naslov govori, radi se o drugačijem pristupu životu i radu 34 poznata svjetska filozofa. Svaka disciplina ima svoj magistralni pravac, ali kako u nauci tako i u životu, često prečice, sporedne ulice ili predgrađa, znače bolje upoznavanje sa samom suštinom filozofske misli. Život svakog filozofa, oblikovalo je njegovo djelo i uticalo na njegove misli. Zato je važno znati kako i šta je uticalo na primarnu, sekundarnu i tercijalnu socijalizaciju svakoga od njih pojedinačno.

Mevlana Dželaludin Rumi – Mesnevija
Da ne bude da samo čitam romane i stručnu literaturu, od poezije izdvajam Rumija. Najveći pjesnik bliskog Istoka i jedan od najvećih na svijetu, slavni Persijanac čije stihovi govore o životu kroz mistiku, realizam i transendenciju. Njegovi stihovi su vječita inspiracija i emotivni doživljaj koji nikada ne dosadi.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top