Wednesday, April 8 2020
Posljednja vijest

“Dan”: KANAL BRATICA POSTAO DEPONIJA

Kanal-Bratica-UlcinjKanal Bratica, jedan od velikih ekoloških problema najjužnije opštine ponovo je ovih dana u fokusu javnosti. Zbog neuobičajeno manje padavina za ovo doba godine situacija u tom vodotoku naglo se pogoršala. Kanal koji protiče kroz centar grada, pun je fekalnih voda, zatrpan je otpadom koji ometa oticanje, pa je veliki broj mještana naselja kroz koji prolazi opravdano zabrinut. Izvire na obroncima planine Možure, u mjestu Bratica, po kome je i dobio ime i već decenijama služi kao kanalizacioni kolektor i deponija. To je praktično kanalizacija na otvorenom i stalno prisutna opasnost od izbijanja zaraze.

Potpredsjednica Opštine Ulcinj Hadidža Đoni kaže da je lokalna samouprava svjesna ekoloških problema u kanalu koji je ozbiljno zagađen te da preduzima mjere da se taj problem riješi i trajno sanira.

“Ove godine konkretno za rješavanje ekoloških problema predvidjeli smo 35 hiljada eura od čega za čišćenje korita kanala Bratica otići 15 hiljada eura. Takođe, kreće i projekat izgradnje kanalizacije za četiri naselja: Kodre, Bijela Gora, Totoši i Donja Bratica, koji bi značajno trebao da poboljša situaciju. Stanje je sigurno alarmantno ali činimo sve da riješimo problem”, ističe Đoni.

Iz NVO „Zeleni korak” konstantno upozoravaju izgradnja kanalizacione mreže za četiri naselja, koju poslednjih godina najavljuje lokalna vlast, neće imati puni i efekat ukoliko se ne riješi problem otpadnih voda u naselju Đerane.

“U tom naselju je veliki broj ispusta u Braticu. Zašto se o tome nije vodilo računa ne znamo, ali se ništa ne postiže ako se zagađenje potpuno ne eliminiše”, poručuju iz NVO „Zeleni korak”.

Plan lokalne samouprave je da se otpadne vode prikupljene budućom kanalizacionom mrežom odvode do pumpne stanice na izlazu kanala Port Milena, odakle će se potiskivati već postojećim podmorskim ispustom. Kredit za to dobijen je od Evropske investicione banke, u visini od oko pet miliona eura. Sanitarni kanalizacioni sistem u ovim naseljima biće u dužini od 11,9 km. Cilj je da se sanira problem i obezbijede pozitivna rješenja za kanal Port Milena, u koji se Bratica uliva, prije svega u cilju vraćanja izvornih vrijednosti tog prostora. Ideja da se Bratica trajno očisti postoji dosta dugo, ali dosad jedino urađen elaborat kojim je obuhvećeno čišćenje onih segmenata kanala koji su najkritičniji i koji u kišnom periodu izazivaju plavljenje Bratice.

“U rješavanju problema ovog kanala, ali i svih drugih ekoloških problema građani treba da budu partner lokalnoj samoupravi. I ne samo partner nama već i okruženju. Neophodno je podizanje svijesti o očuvanju životne sredine, jer sva ta plastika, fekalije i drugi otpad u kanalu ne padaju sa neba. Često sam svjedok da se nešto očisti a da se ne dugo nakon toga otpad ponovo pojavi. Samo zajedno i uz poštovanje jedni drugih, saradnjom, možemo rješavati nagomilane probleme ove vrste. Zajednički cilj treba da bude saniranje ovog prostora kako bi funkcionisali u nekim normalnijim okolnostima. Vjerujem da ćemo realizacijom predstojećih kapitalnih projekata doći do toga, a od građana očekujem ne samo razumijevanje nego i posvećenost u čuvanju okoline”, poručuje Đoni.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top