Sunday, August 25 2019
Posljednja vijest

“Dan“: „KOMUNALNO“ I „VODOVOD“ ZA POREZE DUZNI PREKO MILION EURA

EuroŽiro računi ulcinjskih javnih preduzeća Komunalne djelatnosti i Vodovod i kanalizacija nisu u blokadi, ali su u tim kolektivima svjesni činjenice da bi Poreska uprava uskoro mogla primjeniti tu mjeru. Podsjetimo, direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoše je pred Novu godinu najavio da će početkom godine blokirati račune opštinama i javnim preduzećima zbog neredovnog plaćanja dugovanja i tekućih obaveze. Među njima je i Ulcinj koji, prema ranije saopštenim zvaničnim podacima, Poreskoj upravi duguje oko šest miliona eura i to samo na ime reprograma koji je dogovoren još 2015. godine. Mugoša je istakao da opštine više neće moći da plaćaju zarade bez plaćanja poreza i doprinosa.

Direktor JP Komunalne djelatnosti Skender Kalezić kaže da preduzeće na čijem je čelu vrši javnu funkciju i ako bi došlo do blokade, to bi sigurno imalo implikacije. – Zasad nismo u blokadi, a činjenica je da imamo dugovanja Poreskoj upravi. Takođe, činjenica je da i mi imamo dužnike od kojih je najveći Opština Ulcinj koja nam na dan 31.12.2018. godine duguje 1.200.000 eura. Iz toga proizilazi da bi u situciji da mi budemo u blokadi i mi morali nekoga da blokiramo. Ipak nadam se da do toga neće doći i da će se naći neko rješenje – kaže Kalezić.

Iz Poreske uprave saopštili su da su svjesni činjenice da su lokalna preduzeća i javne ustanove od vitalnog značaja za funkcionisanje opština i da su u direktnoj funkciji građana, ali smatraju da je kod njih potrebno uspostaviti veći stepen poreske discipline. – Rješenja o reprogramu poreskog potraživanja ukinuta su kod dva lokalna preduzeća iz Opštine Ulcinj, koja se nalazi među najvećim poreskim dužnicima sa nivoa lokalne samouprave – JP Vodovod i kanalizacija i JP Komunalno preduzeće. Imajući u vidu da ukupan poreski dug ova dva subjekta, koji je momentom ukidanja rješenja u potpunosti dospio, iznosi preko milion eura, to je kod istih preduzeća mjera prinudne naplate blokadom žiro računa. Takođe, isti će biti predmet inspekcijskog nadzora – saopšteno je iz Poreske uprave.

Inače, zvanični podaci koje je nedavno prezentovala Demokratska partija socijalista, odnosno lokalni odbor te partije u Ulcinju, pokazuju da je finansijska situacija u najjužnijoj opštini katastrofalna. Tu se prije svega misli na dugove jer Opština Ulcinj i javna preduzeća čiji je osnivač po osnovu kratkoročnih i dugoročnih finansijskih obaveza duguju 51,4 miliona eura. U DPS-u tvrde da su takvo stanje zatekli kada su prošle godine preuzeli vlast u Ulcinju. Inače, od tog iznosa 40,25 miliona eura duguje Opština, dok je dug javnih preduzeća 11,15 miliona. Na osnovu ovih podataka, može se zaključiti da Ulcinj spada u red najzaduženijih opština, s obzirom na to da se proteklih godina budžet prosječno realizuje u iznosu od oko pet do šest miliona eura. Najveće obaveze Opštine Ulcinj potiču od zaduženja za investicione projekte kanalizacije i vodosnabdijevanja kod Evropske investicione banke i njemačke KfV banke i iznose 25,88

miliona. Po osnovu reprograma, Poreskoj upravi se duguje 5,71 milion, dobavljačima 1,92 miliona, a kreditne obaveze su 3,97 miliona. Opština duguje i za neisplaćene lične dohotke, poreze i doprinose 2,76 miliona. Od javnih preduzeća najviše su zaduženi JP Vodovod i kanalizacija i JP Komunalne djelatnosti, čije obavaze iznose skoro po četiri i po miliona eura. Slijede JP Centar za kulturu sa 824 hiljade eura, RTV Ulcinj 381 hiljadu, JP Uzgoj i zaštita divljači sa 459 hiljada, Agencija za razvoj i izgradnju Ulcinja sa 408 hiljada i Javna ustanova „Sirena“ sa dugom od 109 hiljada eura. Za lokalnu Turističku organizaciju nisu navedeni podaci o zaduženosti.

A po osnovu neplaćenog poreza na nepokretnosti, u periodu 2003. do 2017. godine Opštini Ulcinj duguje se oko 9.661.373 eura, ali više od polovine tog duga, tačnije 5,62 miliona eura, zastarelo je i više nije naplativo. Da se radi o ogromnoj svoti za lokalnu samoupravu pokazuje podatak da je realizovani opštinski budžet u 2017. godini iznosio oko šest od planiranih 15 miliona eura. Budžet za 2018. godinu takođe je planiran u iznosu od 15 miliona eura, od čega je ostvareno nešto preko šest miliona. Opština je krajem prošle godine usvojila budžet za 2019. godinu i on je planiran u iznosu od 10,9 miliona eura. (Miljan Knežević, Dan)

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top