Thursday, February 25 2021
Posljednja vijest

Dan: Mikroorganizmi izvukli sav mulj na povrsinu na Port Mileni

Port Milana, KalimeraPilot projekat sanacije dijela kanala Port Milena, primjenom EM tehnologije pokazao je da je ovaj višegodišnji problem moguće riješiti na ekonomičan i efikasan način, bez potrebe da se mulj „izvlači” sa dna, saopšteno je na fejsbuk stranici EM Tehnologije za Crnu Goru. Posle ubacivanja glinenih kugli (EM mudballs) mulj se pod dejstvom efektivnih mikroorganizama oslobodio i isplivao na površinu. Nakon toga je došlo do pročišćenja vode i neutralizacije neprijatnih mirisa, a ostaci mulja su u potpunosti razgrađeni nakon primjene tečnog preparata Eko EM Plus po površini, tvrde predstavnici te tehnologije.

Oni su na društevnoj mreži kao dokaz objavili fotografije iz marta mjeseca 2017. godine kada je dio tog lokaliteta tretiran kuglicama, i nedavne fotografije.

Podsjetimo, prije tri godine autorizovani partner za promociju EM Tehnologije za Crnu Goru Boris Jabučanin predstaviio je na kanalu Port Milena japansku EM tehnologiju koja uz pomoć glinenih kugli s „pametnim” mikroorganizmima čisti mulj i ostala zagađenja. U pitanju je tehnologija koja, ukoliko bi se masovnije koristila, za rezultat bi imala čistiji kanal, bez neprijatnih mirisa, mulja i štetnih bakterija.

Jabučanin je tada kazao da je autor ove tehnologije profesor mikrobiologije iz Japana Teru Ohiga.

– Japanci ne rade puno na marketingu već na proizvodu pa su za 30 godina koliko ova tehnologija postoji, neprestano usavršavali. U početku je tehnologija korišćena za tretiranje zeljišta u borbi protiv pesticida a kasnije se pretvorila u proizvod za biormedijaciju voda. Ovo je projekat sa glinenim kuglama i koristi se za zemljište, zaprljane stajaće i tekuće vode. Glina se koristi da bi mikroogranizmi doveli na dno nakon čega počinje razradnja. Oni se šire i osvajaju područje na kome se nađu. Potom počinje zargradnja mulja i nakon nekoliko dana mulj izlazi na površinu i dejstvom fitosinteze prirodno se razlaže – kazao je tada Jabučanin.

Problem zagađenosti vode u Port Mileni prepoznat je kao ključan za dalji razvoj opštine Ulcinj. Opština Ulcinj je početkom 2013. godine izradila ocjene i klasifikacije mulja, otpada i oznaka kvaliteta vode kao prvi korak za izradu projekta čišćenja kanala. Implementacija tog projekta predstavlja preduslov za buduću, kompleksnu, ekološku rehabilitaciju koja podrazumijeva: odstranjivanje sedimenta i mulja iz kanala; izgradnju kanalizacionih postrojenja za tretman komunalnih i industrijskih otpadnih voda.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top