Tuesday, June 25 2019
Posljednja vijest

„Dan“: NEMA PARA, NEMA NI PROVODA

Viti i ri, Nova godinaUlcinj je jedini primorski grad u kome neće biti organizovanog dočeka Nove godine. Lokalna turistička organizacija, kao ni Opština Ulcinj, nemaju sredstava za organizaciju, pa će Ulcinjani i turisti, koji se zadese u najjužnijoj opštini, biti prinuđeni da 2019. godinu dočekaju u privatnoj režiji ili u nekom od ugostiteljskih lokala koji u sopstvenoj organizaciji spremaju novogodišnje veselje. Takva odluka lokalnih vlasti posledica je ozbiljnih finansijkiih problema u kojima se Opština Ulcinj nalazi duže vrijeme. Iz LTO je nedavno saopšteno da tim povodom nisu ništa planirali jer sredstva iz budžeta štede za promociju i sajmove planirane u narednoj godini.
– Ispod 50 hiljada eura ne može da se organizuje ništa, a mi ta sredstva nemamo zasad.Odnosno, imamo mi to, ali dajemo nekim drugim stvarima prioritet – izjavio je direktor LTO Fatmir Đeka.
Iz Opštine se oko organizacije dočeka 2019. nisu ni oglašavali. Kako saznajemo lokalnoj samoupravi prioritet su plate zaposlenih i isplata zaostalih zarada. Opštinskoj kasi inače prijeti i blokada žiro- računa, nakon što je nedavno Apelacioni sud potvrdio presudu Privrednog suda po kojoj Ulcinj mora da firmi „Rekreaturs“ isplati višemilionsku odšeteu (oko šest miliona eura) u slučaju poznatijem kao „K1”.

Predstavnici opozicionih partija i turistički poslenici najjužnije opštine smatraju da je takav pristup nadležnih opštinskih organa i inistitucija pogrešan i u aktuelnom trenutku teško shvatljiv. Poznati turistički radnik, vlasnik kompleksa „Holegro” na Maloj plaži i zakupac poznate plaže „Kopakabana” Prelja Škrelja kaže za „Dan” da je razočaran odlukom lokalnih vlasti da za novogodišnje praznike ne organizuje baš ni jedan događaj ili koncert.
– Kao turistički radnik iskreno sam iznenađeni tužan što jedino u Ulcinju neće biti organizovanog dočeka Nove godine. Žalosno i neshvatljivo s obzirom da je zvanično saopšteno da je 40 odsto bilo više prohoda od boravka gostiju ove sezone. Ja se kao turistički radnik pitam gdje im je sada taj novac. Kako razumski objasniti da Ulcinj za Novu godinu turistima i mještanima ne može ponuditi neki koncert i manifestaciju, izložbu, sajam… To nije moralo da bude skupo, sa poznatim estradnim zvijezdama. Moglo je jeftinije i uz pomoć lokalnih muzičara i ljudi koji bi sigurno mogli da organizuju lijep ugođaj, da se jednostavno osjeti da su praznici. Da je bilo koliko uloženo novca, siguran sam da bi se isplatilo. Ovako, neće se ništa dešavati u gradu. Ostaćemo bez bilo kakvih prihoda, jer ni ugostitelji ni vlasnici smještaja neće imati nikakve koristi. I Ulcinjani i turisti će otići negdje drugo, i u nekom drugom gradu trošiti novac i provoditi se. Zbog svega sam tužan jer sve ide kako ne treba, naopako kako je i počelo – kazao je Škrelja.

Predsjednik ulcinjskog odbora SNP-a Andrija Ćetković smatra da se lokalna vlast u Ulcinju očigledno ne zna baviti ekonomijom i planiranjem.
– To su dokazali i dugom od 50 miliona eura napravljenim u poslednje dvije decenije. Jer, svakome ko se bavi ekonomijom je jasno da je organizovanje dočeka Nove godine veoma profitabilno ako se dobro i na vrijeme isplanira. Nažalost u Ulcinju ne postoji koordinacija između privrednika i lokalne uprave i to je svima jasno. Da je drugačije, oni koji su pozvani i obavezni da ulažu u organizaciju dočeka, donijeli bi korist i sebi i široj društvenoj zajednici – kaže Ćetković i dodaje da ga u konkretnom slučaju ne čudi ignoranatski odnos lokalne samouprave.
– Njima su uvijek preče neke druge stvari kao kupovina automobila, kokteli i promocija za ličnu upotrebu. U kontinuitetu misle o svim drugim interesima osim o interesima grada i građana – zaključuje Ćetković.

Realan pokazatelj finansijskog i socijalnog stanja

Izostanak organizovanog dočeka Nove godine iz URA ocijenjuju kao realan pokazatelj finansijskog i socijalnog stanja Ulcinja.
– Turistička organizacija bi trebala biti promoter i pokretač ove manifestacije, da bi privukla turiste i tako promovisala grad. Međutim nije čudo da to ne može priuštiti sa finasijskog aspekta jer svake godine prihoduje sve manje. Veoma je zabrinjavajauće da se niz godina ne može organizivati nešto što bi privuklo pažnju turista i da su nam brojke o posjeti gostiju za novogodišnje praznike na nivou 10 do 20 turista što je tragikomedija za jedan grad na moru sa izuzetnim potencijalima – zaključuje odbornik URA Ilir Harasani.
(M.Knežević, Dan)

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top