Tuesday, February 19 2019
Posljednja vijest

„Dan“: POCETAK SEZONE U SJENCI PROBLEMA

Foto VijestiOpština Ulcinj nespremno je dočekala prvi ovogodišnji veći talas turista, opšti je utisak poznavalaca ovdašnjih turističkih prilika. Lijepo vrijeme i dobra posjeta domaćih i gostiju iz regiona ostali su u sjenci infrastrukturnih i komunalnih problema. Toliko priželjkivane turiste u Ulcinju su dočekale raskopane i prljave ulice, nedostatak parkinga i veliki broj mini deponija često i na najatraktivnijim lokalitetima. Uoči i tokom praznika na graničnom prelazu Sukobin zabilježene su kilometarske kolone, a na ulazak u Crnu Goru čekalo se najmanje tri, nerijetko i više časova. Nakon prelaska državne granice do grada se nije moglo uobičajenim putnim pravcem, zbog radova na dionici Krute – Ulcinj, pa su gosti morali do krajnjeg odredišta preko lokalnih puteva u barskoj opštini.
Na infrastrukturne probleme ukazao je i direktor LTO Fuad Hadžibeti koji je izrazio očekivanje da će gosti imati razumjevanja za takvu situaciju. U gradu pak osim dobro posjećenih kupališta gosti su mogli da uživaju u sajmu suvenira i mnogobrojnim koncertima ali uz velike saobraćajne gužve, zakrčene ulice i parkove. Istina da Ulcinjane, kao i njihove komšije iz drugih primorskih gradova, muči kriza i nestašica novca, ali jasno je, da priprema za najvažniji godišnji događaj već deceniju nema obrise ozbiljnog posla u kome učestvuje čitav grad na čelu sa lokalnom samoupravom.
Predsjednik Udruženja zakupaca plaža i zakupac čuvene plaže „Kopakabana“ Prelja Škrelja djelimično je zadovoljan pripremama sezone, dočekom i brojem turista.
– Imali smo dosta dobru posjećenost s obzirom da su turisti s mukom došli do nas, zbog višesatnog čekanja na granici i zatvorenog puta na kome je u toku sanacija. Imao sam mnogo pritužbi zbog toga, posebno jer je bilo i udesa zbog lošeg puta. To nam sigurno ne ide u prilog. Bilo je žalbi iz zbog dosta smeća što je posledica nedogovornih pojedinaca koji su na mjesta za komunalni otpad dovozili ogromne količine kabastog otpada. U takvoj situaciji ni dva komunlana preduzeća ne bi uspjela da održe potreban nivo čistoće – kaže Škrelja i dodaje da se tome mora stati na put. Prema njegovim riječima zakupci plaža spremno su dočekali prve goste ali su se suočili sa mnogobrojnim inspekcijama i često drakonskim kaznama.
– Posjećenost je bila solidna, potrošnja mizerna, a kažnjavanja i za najmanju sitnicu nije nedostajalo. Bilo je čak i zatvaranja lokala pa će mnogi, a prvi među njima ja, razmisliti da li će narednih godina za 1.maj bilo šta organizovati. Jer, bilo je slučajeva da se, zbog flaše vina kojom je vlasnik častio goste poslije većeg ceha, piše kazana od 3.800 eura – tvrdi Škrelja.
On se nada da će period do početka ljeta biti iskorišćen da se otklone ili ublaže evidentirani problemi, kako bi turistička sezona protekla u što boljem redu.
Treba podsjetiti i da nadležni još uvijek nisu završili hortikulturno uređenje grada, a ništa se nije radilo ni na rekonstrukciji vodovodno-kanalzacione mreže. Dakle, Opština je pripreme i za ovogodišnju sezonu fokusirala na sajamske promocije. Turizmolog, novinar i publicista Mustafa Canka kaže da sa malo napora, i posebno ljubavi, Ulcinj može biti poželjna destinacija tokom čitave godine. Ali to, itiče on, mora da bude želja svih u opštini.
– Treba da se radi složno i posvećeno. U suprotnom, nama će se turizam dešavati, što smo imali prilike da vidimo tokom prvomajskih praznika. Bilo je oko 20.000 hiljada gostiju i posjetilaca, i to dobre platežne moći, imali smo dosta programa koje je organizovala Turistička organizacija i ugostitelji, mnogi mještani su primili finansijsku „infuziju”, ali su svi naši dugogodišnji problemi još jednom isplivali svom snagom na površinu. Bojim se da nijesu izvučene pouke, iako je glavna sezona pred vratima. Tim prije što ni tri mjeseca nakon izbora još nije konstituisana lokalna vlast, a odlazeću praktično ništa ne interesuje osim da izmiri obaveze koje je sama stvorila – smatra Canka.
Ono što najviše zabrinjava, kako ističe, je nemaran, neodgovoran i štetočinski odnos prema prirodi, našem najznačajnijem resursu.
– Zaboravili smo, zaslijepljeni pohlepom, da najprije mi moramo poštovati sebe i našu prirodnu sredinu, kako bi i gosti poštovali nas tj. našu okolinu. Ako ovako nastavimo, nećemo daleko stići. Sječemo granu na kojoj sjedimo. Prosto nevjerovatno ako se zna da je prije 35 godina Ulcinj bio zvanično proglašen najčistijim gradom na čitavoj jadranskoj obali – zakljujučuje Canka.
Nedostatak parkinga ugroziće sezonu

Nedostatak parking prostora i ove turističke sezone biće jedan od najvećih problema tokom ljeta, posebno ako se u obzir uzmu najave da se očekuje više turista nego prethodne godine. Uprkos toj činjenici, lokalna vlast za proteklu godinu nije uradila gotovo ništa kako bi se taj hronični, odnosno višegodišnji problem barem malo ublažio. Čak šta više, izgradnjom kružnog toka u centrru grada izgubljen je veliki broj parking mjesta a da nije obezbijeđeno alternativno rješenje. Takođe, privremeni parking ispod zidina Starog grada pretvoren je u mini deponiju građevinksog otpada. Mještanima i turistima ostaje da svoje četvorotočkaše parkiraju na trotoarima, pješačkim prelazima i zelenim zonama jer Opština nije izgradila niti jedan novi parking prostor, uprkos obećanjima i najavama da će u tu vrstu infrastrukturnih objekata biti uloženo više od milion eura. (M.Knežević, Dan)

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top