Saturday, February 23 2019
Posljednja vijest

“Dan”: TURISTI SA KOSOVA ODLAZU DOLAZAK ZBOG RADOVA NA PUTU

Rruga-Sukubine-UlqinRadovi na putu Ulcinj – Sukobin, dionica Ulcinj – Krute, koje je trebalo obustaviti 1. jula zbog početka turističke sezone, biće nastavljeni i trajaće sigurno barem do polovine ovog mjeseca, saznaje „Dan”. Na ovoj dionici se još intenzivno radi, što onemogućava normalan saobraćaj putnika, prije svih turista sa Kosova, koji zbog obustave saobraćaja moraju da do ulcinjske rivijere putuju okolnim putevima preko opštine Bar. Zbog toga najviše trpe turistički poslenici u Ulcinju koji tvrde da je blokada puta prouzrokovala znatno manji priliv turista, koji za sada u velikom broju odlažu putovanje za Ulcinj. Hotelijeri, vlasnici privatnog smještaja i ugostitelji više puta su apelovali da se radovi ubrzaju, a put, iako nezavršen, otvori za saobraćaj, no njihovi apeli barem za sada nisu urodili plodom. Izvođač je u međuvremenu obavijestio vozače da se do 10. jula, od ponoći do šest časova, potpuno obustavlja saobraćaj zbog rekonstrukcije puta za sve vrste vozila. Ulcinjani su zbog pomjeranja rokova izvođača radova ogorčeni i tvrde da će to imati ozbiljne posledice po ovogodišnju sezonu.
Komentari mještana su redom negativni, a velika polemika se vodi i na društvenim mrežama. Ulcinjanin Safet Seferi je ocijenio da kompanija koja izvodi radove radi neprihvatljivo sporo. „Nekada davno, osamdesetih godina kada se asfaltirao put Ulcinj – Vladimir, radilo se sa dvije asfaltne mašine istovremeno. Danas, na pragu špica ljetnje sezone radi samo jedna! Kad izračunate razdaljinu od tunela Klezna do mjesta Gač, koja iznosi preko tri kilometra, a intenzitet radova koji se izvode ovih dana je maksimum 150 metara asfaltnog pokrivača na dan, dolazi se do zaključka da im treba još 20 dana za završetak tog djela, dok približnu razdaljinu ima i sa druge strane od tunela do Klezne koja još nije ni započeta niti je pripremljena za asfaltni sloj. Šta da kažem drugo, nego teško nama koji jedva čekamo ovih 40 dana sezone da bi zatvorili „rupe” u kućnom budžetu koje su se otvorile tokom zime. Reagujem zbog pisanja u štampi da se na tom djelu puta radi sa punim kapacitetom i ujedno pozivam Duška Markovića, premijera Vlade Crne Gore da se pojavi nenajavljen, kao što je posjetio na sjever i da se lično uvjeri kako stoje stvari na ovoj dionici“, komentariosao je Seferi.
Agim Kraja smatra da je ova sezona za Ulcinjane završena i prije nego je počela, a da to isto slijedi i naredne godine. „ U maju se planira početak radova na rekonstrukciji vodovoda koji bi trebalo da potraju do septembra naredne godine. Sada se zna ko misli dobro Ulcinju“, smatra Kraja.

Podsjetimo, u avgustu prošle godine Ministarstvo saobraćaja i pomorstva – Direkcija za saobraćaj je obavijestila Opštinu Ulcinj da je potpisan ugovor sa firmom „Met&Alu Plast” iz Danilovgrada za izvođenje radova na rekonstrukciji magistralnog puta M-2.4 (M-1) Ulcinj – Sukobin, dionica Ulcinj – Krute. Ugovorom je predviđeno izvođenje radova u vrijednosti od 5.824.687,33 eura. Izvođač radova je dužan da radove, koji su počeli u septembru 2017. godine, završi u roku od 360 dana. Kako je tada saopšteno, rekonstrukcijom ove veoma frekventne saobraćajnice biće omogućen lakši protok ljudi i roba, posebno tokom ljetnje turističke sezone.
Inače, predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić sa saradnicima obišao je nedavno pomnutu dionicu Ulcinj – Krute, kako bi se na licu mjesta uvjerio u dinamiku radova.
„Radovi se na ovoj dionici odvijaju se ubrzanim tempom, a radnici na gradilištu angažovani su na nekoliko frontova kako bi, što je prije moguće, pripremili dionicu za nesmetan prolaz vozila. U pravcu Kruta postavljen je asfaltni sloj sa puta koji vodi do sela Gorane prema Ulcinju. Radi se i na potpornim zidovima i kao i na novom mostu u mjesti Klezana. Opštinske rukovodeće strukture dobile su obećanja izvođača radova da put mogu brzo pripremiti za saobraćaj vozila, prije svega, za mnogobrojne turiste koji dolaze sa graničnog prelaza Sukubin – Murićani“, saopšteno je iz kabineta predsjednika.
Ranije je najavljeno da će radovi na pomenutoj dionici biti obustavljeni do 1. jula.
Posao prvobitno dodijeljen kompaniji „Bemaks”

Direkcija za saobraćaj Ministarstva saobraćaja i pomorstva prvobitno je rekonstrukciju magistralnog puta od Ulcinja do Vladimirskih Kruta povjerila podgoričkoj kompaniji „Bemax”. Ipak posao vrijedan oko šest miliona eura osporila je Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki jer su, žalbu na rješenje Direkcije uložili su firme „Met&Alu plast”, „Tehnoput-MNE” i „Putevi”. Ovim firmama je Direkcija morala da nadoknadi troškove postupka od po 13.400 eura. Komisija je tada zaključila da nakon što su razmotrene sve pritužbe, postupak vrednovanja ponuda treba vratiti na ponovno odlučivanje. U ponovljenom postupku posao je dodijeljen firmi „Met&Alu plast”. (M.Knežević, Dan)

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top