Friday, June 5 2020
Posljednja vijest

„Dan“: USKORO „PARKING SERVIS“, CEKA SE DIREKTOR

Komuna e Ulqinit, Opstina UlcinjUspostavljanje javnog preduzeća u Ulcinju, koje bi se bavilo kontrolom i naplatom parkinga na području opštine još nije počelo, iako je najavljeno prije gotovo dva mjeseca. Kako „Dan” saznaje, još uvijek nije imenovano ovlašćeno lice koje koje će u svojstvu direktora obaviti registraciju novog preduzeća, mada za tu funkciju ima više kandidata.

Podsjetimo, nedavno je predsjednik Opštine Ljoro Nrekić saopštio da će direktor novog preduzeća biti kadar DPS-a, a osnivač Skupština opštine Ulcinj.
– Sve potrebne odluke lokalni parlament je usvojio mnogo ranije, tako da sada ostaju da se završe organizacioni poslovi – kazao je Nrekić i najavio da su prioriteti lokalne samouprave u narednom periodu gradnja spratnih garaža i plan da se gazduje svim parking prostorima koji se nalaze na opštinskom, odnosno državnom zemljištu.

U predlogu kadrovske strukture novog preduzeća navedeno je da je za organizaciju službi, kontrolu i naplatu potrebno 24 radnika, s tim što bi tokom turističke sezone bilo potrebno angažovati dodatnih sedam sezonaca. Inače, Ulcinj ima samo jedan po propisima uređen prostor za parkiranje, sa naplatnom rampom. Nalazi se u centru grada na lokaciji stare autobuske stanice. Vlasnik parkinga je Islamska zajednica kojoj je taj prostor odlukom SO Ulcinj vraćen krajem 2012. godine.

Postoji i nekoliko obilježenih prostora u gradu, koji se tokom ljeta pretvaraju u parkinge ali nijedan nema naplatnu rampu. Elaborat koji je 2015. godine za potrebe lokalne uprave uradila beogradska firma „Metroparking” pokazao je da je na području grada moguće parkitrati tek 1.864 četvorotočkaša. Procjene su da u Ulcinju ima najmanje četiri puta više četvorotočkaša. Time je i zvanično potvrđeno da je najjužnija opština u ozbiljnom problemu kada je u pitanju parking prostor.
Inače elaborat je urađen na osnovu odluke o osnivanje janog preduzeća „Parking servis” koje bi se bavilo kontrolom i naplatom parkinga. Dokument sadrži procjenu prihoda i rashoda budućeg Javnog preduzeća „Parking servis”, kao i potreban broj zaposlenih u toj firmi. Pored ostalog ima predlog o parking zonama, dozvoljenom vremenu parkiranja, kategoriji motornih vozila koja se mogu parkirati, načinu naplate parkiranja, te opštih i posebnih parkirališta. Stručnjaci „Metroparkinga“ izračunali su da na gradskim ulicama broj parking mjesta iznosi 1.237. Taj broj moguće je uvećati za dodatnih 289, a izgradnjom posebnih parking prostora za još 263.

U vrijeme turističke sezone za parkiranje vozila moguće je koristiti uređena dvorišta, poput prostora ispred osnovnih i srednje škole, čime bi se dobilo dodatnih 75 mjesta. Interesatno je da je zbog izgradnje novog kružnog toka, samo u centru grada ima šesdesetak manje parking mjesta, koja su izgubljena pretvaranjem treće trake bulevara u zelena ostrava novog kružnog toka. Time je znatno umanjen broj parkinga ispred i preko puta zgrade Opštine i Doma zdravlja.

Projekti najavljeni, ali ne i realizovani

Opština godinama nije izgradila niti jedan novi parking prostor, uprkos obećanjima i najavama da će u tu vrstu infrastrukturnih objekata biti uložena značajna sredstva. Još u martu 2013. godine u Opštini su najavili da pripremaju program uređenja cjelokupnog saobraćaja u Ulcinju, i tada je rečeno da je urađen projekat za novi režim parkiranja u čitavom gradu. Zaključen je ugovor za početak gradnje novog parkinga blizu Kulturnog centra, vrijedan 86 hiljada eura. Napravljen je i projekat za parking-garažu ispod Starog grada, koja je prema najavama trebalo da košta oko 900 hiljada eura. Izgrađen je parking sa svega nekoliko mjesta na Pristanu, po projektu vrijedan preko 100 hiljada eura. Od svega navedenog djelimično je završen projekat na Pristanu. (M.Knežević, Dan)

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top