Sunday, October 21 2018
Posljednja vijest

DELEGACIJA EVROPSKE BANKE POSJETILA REGIONALNI VODOVOD

002 (1)EBRD Charlotte Ruhe, direktorica za Centralnu i Jugoistočnu Evropu je sa kolegama novoizabranim šefom kancelarije EBRD za Crnu Goru Jaap Sprey i Radom Ralevicem bankarom u kancelariji EBRD u Podgorici posjetila JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”. Ova posjeta je rezultat dugogodišnje kvalitetne saradnje ovog državnog preduzeća i EBRD koja je od 2007. godine partner JP „Regionalnom vodovodu Crnogorsko primorje“ na projektu izgradnje regionalnog vodovodnog sistema za Crnogorsko primorje kroz  obezbjeđenje kreditnih sredstava u iznosu od 18 miliona eura. JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ sve svoje kreditne obaveze prema Evropskoj banci za rekonstrukciju i razvoj izmiruje na vrijeme. Saradnja na izgradnji regionalnog vodovodnog sistema poslužila je kao osnov da Banka na inicijativu Vlade Crne Gore i Ministarstva održivog razvoja i turizma 2015. godine podrži novi projekat  izrade Studije reforme vodovodnog sektora Crne Gore. Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj je obezbijedila bespovratna sredstva u iznosu od oko 90.000,00 eura za potrebe izrade ove Studije, koju nakon medjunarodnog tendera relizuje italijanska kompanija Studio Mayone sa italijanskim i crnogorskim članovima konzorcijuma.

Cilj projekta je kreiranje modela optimizacije poslovanja vodovodnog sektora na Crnogorskom primorju, s obzirom na činjenicu da se sadašnji model pokazao u svakom pogledu disfunkcionalan i neodrživ, a posebno ne dugoročno uz sve izazove koje nas očekuju, naročito kada je u pitanju upravljanje vodama u kontekstu posljedica globalnih klimatskih promjena.

Visoka predstavnica EBRD Charlotte Ruhe je istakla da je ”impresionirana postignutim poslovnim rezultatima Regionalnog vodovoda u periodu od 2014-2017. godine uz očekivanje da će se nastavkom reformi u samom preduzeću ali i vodovodnom sektoru u cjelini uspostaviti savremeni standardi upravljanja ovim važnim sektorom, a za što će banka i dalje pružati odlučnu podršku, a prije svega razvojnim projektima u sektoru vodosnabdijevanja”.

„Poslovni rezultati koje poslednjih godina postiže Regionalni vodovod su i na ovom sastanku ocijenjeni kao potvrda opravdanosti vizije nastavka saradnje izmedju Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj i Regionalnog vodovoda kroz dalju finansjsku podršku u realizaciji razvojnih projekata koje ce Regionalni vodovod u saradnji sa Vladom Crne Gore uskoro pokrenuti, kao što su: spajanje opštine Herceg Novi na RVS, nastavak gradnje 2.faze RVS, fabrike vode, kao i izgradnja lokalne vodvodne mreže za nekoliko desetina hiljada objekata na Crnogorskom primorju koja nisu spojena na vodovodne sisteme kojim upravljaju ViK-ovi, itd. Zaključeno je da je Crna Gora značajno unaprijedila svoje institucionalne kapacitete i da se sa pravom mogu istaći poslovni uspjesi državnog menadžmenta u zahtjevnim tehničko-tehnološkom privrednim sistemima kao što je regionalni vodovodni sistem za Crnogorsko primorje”-ističe Goran Jevrić, direktor JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“.

Delegacija Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj je tokom boravka u Regionalnom vodovodu imala priliku da sagleda sve izazove koji su se nalazili na putu realizacije ovog važnog infrastrukturnog projekta i iskazala je zadovoljstvo prezentovanim filmom ” Projekat koji je promijenio Crnu Goru”, ali i prezentacijom poslovnih rezultata državnog preduzeća posljednjih godina koje karakteriše stabilan trend rasta svih poslovnih parametara kojima je u cjelosti dokazano održivo upravljanje ovim zahtjevnim infrastrukturnim sistemom od važnog uticaja na ukupni ekonomski ambijent Crne Gore.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top