Saturday, February 23 2019
Posljednja vijest

Demokrate: OHRABRUJUCA PORUKA MOGERINIJEVE OKO SOLANE

DemokrateSaopštenje za javnost demokratske Crne Gore.

Najava visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Federike Mogerini, da će zaštita ulcinjske solane ostati istaknuta tema u razgovorima EU sa Crnom Gorom, uključujući i one o Poglavlju 27 – životna sredina, te da će u ukupnim pregovorima o pristupanju predstavljati važnu prekretnicu, potvrđuje ranije izricana upozorenja Demokratske Crne Gore da aktuelna vlast nema kapaciteta da Crnu Goru niti da uvede u Evropsku uniju, niti da ispuni uslove iz Poglavlja 27, jer, ni zarad ispunjavanja uslova za ulazak u EU, oni nijesu spremni da uđu u obračun sami sa sobom. Podsjećamo, Demokrate su upozoravale da su oni 15.000.000, i slovima: petnaest miliona kvadratnih metara bogatstva kakvo ulcinjska Solana jeste, prodali za 800.000 eura, pokazujući, na ovom primjeru, nemar prema prirodnim bogatstvima naše države i njihovoj daljoj sudbini.

Iskazana spremnost EK da nastavi sa pažljivim praćenjem svih događaja koji se tiču Solane i njene zaštite samo svjedoči o bezizlaznosti sa kojom se u dužem vremenskom periodu suočava ovaj ulcinjski dragulj. U koliko je lošem položaju ulcinjska Solana, kad se o njenom problemu, inače, po pravilu diplomatski uzdržane međunarodne adrese, ovog puta izjašnjavaju sa za svakog vidljivom posebnom zainteresovanošću, o kojoj svjedoče i snažne formulacije koje je upotrebila gospođa Mogerini, poput one da će Solana biti prekretnica. Smatramo da ovakvu poruku oni koji se za to imaju smatrati nadležnim moraju shvatiti kao sasvim jasno upozorenje da nam se kao društvu u procesu priključenja EU neće gledati kroz prste ni u jednoj oblasti, posebno ne u tako važnoj kao što jeste zaštita životne sredine. I to je dobro.

Odgovor Federike Mogerini na pismo NVO-a koje su zahtijevale dodatni pritisak na Vladu da se zaštiti Solana što je traženo i u izvještajima EK sadrži pozitivan signal koji nas sve ohrabruje i pruža nadu da ipak sva prirodna bogatstva kojima naša država raspolaže nisu prepuštena na milost i nemilost onih koji u višegodišnjem periodu njom loše upravljaju, dovodeći njen opstanak u opasnost.

Takođe, smatramo da bi nedvosmislena poruka gospođe Mogerini trebalo i nadležnim državnim organima, koji od 2012. godine ne reaguju na ponašanje stečajne uprave koja mimo zakona, mimo zdravog razuma, nudi na prodaju zemljište ulcinjskih solila, da pokaže kako sva upozorenja opozicionih partija i nevladinog sektora nisu nikakav čin obijesti ili zaoštrene opozicione retorike, već iskrena briga ovih subjekata za budućnost najdragocjenijih resursa naše države, za razliku od svih onih koji vode računa isključivo o vlastitim interesima i bogaćenju, a koji su i doveli dotle da stanje našeg prirodnog blaga žalosti međunarodne adrese, a da oni koji bi o svemu tome trebalo da brinu, budu ravnodušni, ili, čak, što je još gore, da vlastitom nezainteresovanošću djeluju podsticajno na sve one koji već permanentno i kontinuirano uništavaju naše prirodno nasljeđe da u tom smjeru i nastave, a, takođe, i da se ohrabrene nekažnjavanjem starih – pojavljuju nove i nove štetočine.

Ipak, da završimo u nešto optimističnijem tonu, nedvosmislena poruka gospođe Mogerini u vezi sa zaštitom Solane jeste jedan od znakova kakvi su nam uvijek potrebni kako bi nas trajno podsjećali da sistem evropskih vrijednosti u svim oblastima, između ostalog – i u veoma značajnoj oblasti zaštite životne sredine, zaista jeste onakav kakvom većinski, kao društvo težimo.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top