Monday, July 16 2018
Posljednja vijest

Demokrate: PREISPITATI SVE PRIVATIZACIONE UGOVORE

DemokrateDemokratska Crna Gora održala je u nedjelju pres konferenciju, na kojoj je poslanik Demokrata, Danilo Šaranović, podsjetio javnost na katastrofalne rezultate crnogorske vlasti na polju privatizacija. On je iznio tezu da privatizacije u Crnoj Gori, u najvećoj mjeri, nijesu sprovedene sa željom da se ozdrave preduzeća, već da se se mahinacijama dovedu do gašenja, hiljade radnika ostave bez posla, a vrijedna imovina pređe u vlasništvo privilegovanih pojedinaca, dobro poznatih crnogorskoj javnosti.
“U brojnim slučajevima rađeno je po jednoj istoj matrici, pod sumnjivim okolnostima vlasnici preduzeća postanu privilegovani pojedinici, naslijede vrijednu imovinu preduzeća koju ili prodaju ili prenesu raznim mahinacijama i fiktivnim tenderima u vlasništvo njihovih matičnih firmi, a krajnji epilog je odvođenje preduzeća u stečaj gdje povjerioci, odnosno, značajnim dijelom radnici, nemaju mogućnosti da se naplate, bez ispunjenih pretpostavki za obeštećenje. “, rekao je poslanik Demokrata i istakao: “Zbog tajanstvenosti brojnih privatizacija jako je teško danas sa punom preciznošću govoriti o numeričkim pokazateljima ukupnog procesa, ali ono što je javnosti poznato jeste da je preko 90% privatizovanih preduzeća završilo neslavno, da se prihodi od prodaje i zakupa za 20 godina privatizacije mjere na oko 850 miliona, a da je crnogorska privreda 1998. godine procjenjivana na vrijednost od 4,5 milijarde. Država je u prosjeku na svakoj privatizaciji gubila trećinu zbog loše sprovedenog postupka”.
“Kada su mogli prodati 15 miliona kvadrata Solane za 800.000 eura, navodnim ugovorima o dugoročnom zakupu, a u suštini klasičnim kupoprodajnim ugovorima, dati u bescijenje Kraljičinu plažu, Miločer i Sveti Stefan, ili za 4.000 eura mjesečno dati tvrđavu Mamula i ostrvo Lastavica, onda ne treba da nas čudi što novim planom Savjet za privatizaciju atakuje na Budvansku i Ulcinjsku rivijeru, Buljaricu, Adu Bojanu, Savin kuk. Da ne govorimo o ponovnom pokušaju ataka na Institut Igalo, ili pokušaj prodaje paketa akcija Luke Bar za 7 miliona eura”, rekao je Šaranović.
Zbog svega prethodno navedenog, kako je istakao Šaranović, Demokrate će se zalagati za preispitivanje svih privatizacionih ugovora kako bi se obezbijedilo poštovanje članova 419 i 420 Zakona o svojinsko-pravnim odnosima, odnosno, imperativne zakonske norme koja kaže da će zemljište, za koje u postupku privatizacije ili stečaja nije plaćena tržišna naknada, ostati u vlasništvu države.
“Zato ćemo insistirati na sačinjavanju „Bijele knjige privatizacija u Crnoj Gori“ koja će dati odgovor na pitanja ko je i pod kojim uslovima privatizovao državna preduzeća, po kojoj cijeni je kupovana imovina, kakva je sudbina preduzeća i samih radnika, u čijem se vlasništvu danas nalazi ova imovina i ko je sve zarađivao stotine miliona eura na tim transakcijama. “Bijela knjiga privatizacija” je nasušno potrebna Crnoj Gori, a sve sa ciljem da se oteto vrati državi i njenim građanima”, zaključio je poslanik Demokrata.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top