Wednesday, January 16 2019
Posljednja vijest

Demokrate: ZA SVAKI PROBLEM POSTOJI ADEKVATAN ODGOVOR

 

IMG-bb63f2cfe1645a202c05549b9e044e16-V (1)Izjava za javnost kandidatkinje Demokrata za odbornicu u SO Ulcinj Vere Marđonović

Pored mnogih problema u ulcinjskoj opštini, problem pasa lutalica je veoma akutan i prilično složen. Između ostalog, šalje i negativnu sliku o gradu kao turističkoj destinaciji. Zato Ulcinj ne smije dozvoliti da čopori pasa na gradskim ulicama, parkovima i drugim javnim površinama predstavljaju svakodnevnicu, posebno ne u vrijeme turističke sezone.

I pored toga što je Ulcinj jedan od rijetkih gradova u Crnoj Gori koji ima azil za pse, grad je daleko od rješenja problema. Postojeći azil je kapaciteta 50 pasa. Iskustvo i praksa su pokazali da ovi kapaciteti nisu dovoljni. Potrebno je proširiti postojeće kapacitete ili izgraditi nove. Uz gore pomenuto širenje kapaciteta, azilu je neophodna i veterinarska ambulanta.

Neprilike zbog pasa lutalica predstavljaju problem koji je mnogo značajnijeg obima od samih kapaciteta. Česta je pojava da se psi lutalice kreću u blizini parkova, škola i vrtića, što predstavlja rizik i prijetnju po naše najmlađe. Uz to, usljed raznošenja smeća i ostavljanja izmeta, psi uzrokuju zdrastveno-higijeske probleme, a poseban rizik predstavljaju svi psi koji nisu prošli medicinski tretman, što stvara uslove za širenje zaraznih bolesti i infekcija. Takođe, svojevrstan rizk jeste trovanje pasa od strane nesavjesnih građana, a osim toga ostavljeni otrovi nisu prijetnja samo za  pse, već i za građane.

Neadekvatna reakcija lokalne samouprave i nadležnih institucija imala je za posljedicu pomor pasa usljed masovnog trovanja, polovinom decembra prošle godine. Takvo ponašanje je nedopustivo i Demokrate će prekinuti sa takvom praksom i svojim domaćinskim pristupom pokazati građanima Ulcinja da za svaki problem postoji adekvatan odgovor.

Shodno tome, medicinski tretman mora postati standard – svi psi lutalice moraju biti podvrgnuti sterilizaciji, kastraciji i  vakcinaciji. Trovanje pasa nije rješenje, a posebno zabrinjavaju planska i sistematska trovanja. Potreban je odgovor Uprave policije i tužilaštva da se takvom nesavjesnom i neodgovornom ponašanju stane na put. Uspostaviti saradnju sa hotelima i restoranima kako bi se ostaci hrane iskoristili za ishranu pasa u azilima. Stvoriti uslove za stabilno finansiranje azila, kroz javno-privatno parterstvo, razne donacije i podršku Opštine, kako bi isti bio samoodrživ. U cilju smanjenja broja pasa u azilu, organizovati izložbe pasa kako bi se isti udomili, uz davanje olakšica za veterinarske preglede.

Život i zdravlje, uz sigurnost građana Ulcinja, mora biti na prvom mjestu.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top