Wednesday, January 27 2021
Posljednja vijest

Digitalna transformacija: POKRETAC PROMJENA U RADU  JAVNE UPRAVE

COVER - 3
Digitalna transformacija je primjena digitalnih tehnologija, digitalnih poslovnih modela i resursa u poslovanju sa ciljem njenog stalnog unapređenja, bolje interakcije sa klijentom i stvaranja vrijednosti za korisnika. Transformacija nastaje kada državni organ, institucija ili preduzeće odluče u relativno kratkom vremenskom razdoblju iz temelja mijenjati svoje poslovne procese, strategije, aktivnosti, hijerarhijsku i organizacionu strukturu, kako bi se ti procesi i strategije bolje povezali i, na kraju krajeva, omogućili lakši pristup do usluga i bolju konkurentsku prednost preduzećima na tržištu.

Zato digitalna transformacija podrazumijeva otvorenost i promjenu organizacione kulture, razvoj istraživanja i razvojnih kapaciteta, korištenje novih, otvorenih inovacija, kao i drugačiji pristup vođenju organa ili preduzeća.

Jer, živimo u svijetu u kojem korisnik diktira igru – želi lak pristup i najkvalitetniju moguću uslugu ili proizvod po optimalnoj cijeni uz najveću moguću udobnost konzumiranja. Recenzije korisnika na proizvode i usluge imaju mnogo veći uticaj na javnost nego reklama samog brenda. Da bi kompanija opstala, a institucija bila učinkovita, neophodno je da stvori tu novu vrijednost za korisnika.

Nekim organizacijama ili firmama je dovoljno napraviti internet stranicu, otvoriti digitalne kanale komunikacije i zaposliti nekoliko digitalnih stručnjaka, a druge trebaju uvesti mnogo složenije procese digitalnih tehnologija, te osigurati zapošljavanje mnogo većeg broja stručnjaka na različitim nivoima poslovanja. Svaka je organizacija individualna, pa je stoga i razvojni put digitalne transformacije svake organizacije različit.

Ono što je sigurno jeste da je digitalna transformacija značajna razvojna šansa, mogućnost rješavanja brojnih socio-ekonomskih izazova, kao i prilika za povećanje efikasnosti, produktivnosti i transparentnosti svih institucija i/ili poslovnih procesa.

ilustrimi 1

A to znači u praktično svim oblastima od značaja za život građana i poslovanja privrede. Tako su, na primjer, iz Ministarstva zdravlja Crne Gore najavili su da će od naredne godine značajno promijeniti pristup i organizaciju zdravstvenih usluga. Pored niza novina, predviđa se uvođenje elektronskog zdravstvenog kartona u kojem će se nalaziti svi relevantni podaci za zdravstveno stanje građana.

Istovremeno su iz Ministarstva prosvjete saopštili da će samo za informatičku opremu u narednoj godini biti opredijeljeno 3.5 miliona eura, jer se planira zamjena računarske opreme u gotovo svim školama. U tom resoru formiran je tim koji se bavi pripremanjem projekta digitalne učionice u kojoj će se koristiti digitalni sadržaji, što znači da će gradivo iz klasičnih udžbenika biti digitalizovano.

ilustrimi 2

Akcionim planom za unapređenje poslovnog ambijenta koji je Vlada Crne Gore donijela ove godine dominantne aktivnosti odnose se na uspostavljanje digitalnih procesa, prije svega elektronske registracije preduzeća i e-katastra.

Ali, ono što znamo iz prakse jeste da najteži zadatak konsultanta za digitalnu transformaciju nije određivanje koji softver je potreban i kako ga instalirati, već kako da ga zaposleni prihvate i voljno i uspješno primjenjuju kako bi, na kraju, sve to dovelo do uspješne transformacije poslovanja.

Zato digitalna transformacija nije samo primjena, već, prije svega, promjena u radu i poslovanju, te pristupa korisnicima. Ona je proces koji zahtjeva promjenu načina razmišljanja i pokretač promjena u načinu rada javne uprave okrenute građanima i njihovim potrebama. Inovacije same po sebi ne ispunjavaju svoj cilj ukoliko ne postoji njihova široka primjena i dostupnost građanima, zbog čega je princip da je “građanin na prvom mjestu” u centru procesa digitalizacije javne uprave.

Tekst je urađen u sklopu projekta „ZA MOJ GLAS U MOJOJ OPŠTINI“, koji sprovodi NVO Novi Horizont u partnerstvu  sa NVO „Ul info“ i Gradskom bibliotekom Ulcinj, uz finansijsku podršku Ministarstva javne uprave u sklopu programa ,,e-Demokratija – učestvuj, predloži, promijeni”, u oblasti reforme javne uprave. Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost autora i ni na koji način ne odražava stavove donatora.Projekat, Projekti, Logo, Disclaimer

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top