Wednesday, May 27 2020
Posljednja vijest

Direktorat upozorio: NAREDNIH DANA OBILNA KISA I SNAZAN JUGO, MOGUCI MINI-CIKLONI

 

Shi, KisaDirektorat za vanredne situacije MUP-a pozvao je građane da svoje aktivnosti prilagode meteorološkoj situaciji, kako na kopnu tako i na moru, a obavještenje je poslato svim subjektima u sistemu zaštite i spašavanja, kako bi podigli nivo operativne spremnosti ukoliko to bude potrebno.

“Shodno informaciji Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Direktorat za vanredne situacije MUP-a obavještava građane da će u periodu od 2. do 10. novembra 2019.godine područje Crne Gore biti pod uticajem serije ciklonskih aktivnosti sa nekoliko kišnih talasa. Na području Crne Gore očekuju se jako nestabilne vremenske prilike sa jakom kišom i jakim, na udare olujnim južnim vjetrom.

U ovom periodu u centralnim, južnim i primorskim oblastima očekuje se obilna količina kiše. Obilne padavine prvenstveno se očekuju sjutra,  u nedjelju (3. novembra) , tokom noći u nedjelju na ponedjeljak i u ponedjeljak tokom prijepodneva, zatim ponovo u srijedu”, kaže u saopštenju Direktorata i ističe da ova meteorološka situacija zbog obilne količine kiše-vode i jakog južnog vjetra, potencijalno može da izazove i određene posljedice.

“Zbog obilne kiše u ovim regijama i zbog nagle obilne količine vode,  potencijalno su mogući fragmentirani  problemi (Flash Flood  meteorološki efekat), prvenstveno u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima, duž putnih pravaca koji presijecaju planinske kosine, na mjestima gdje su vršeni ili se vrše ozbiljni građevinski zahvati, gdje je narušena prirodna povezanost tla i na određenim fragmentima prostora  gdje se ometa prirodno slobodno oticanje vode”, zaključuje se u saopštenju.

 

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top