Tuesday, July 16 2019
Posljednja vijest

Djeka: DRZAVA I OPSTINA SU VLASNICI ZASTICENOG KULTURNOG DOBRA SAS

Fatmiri„Država Crna Gora i Opština Ulcinj su vlasnici zaštićenog kulturnog dobra Šas ili Svač i njihove institucije i organi moraju da poštuju i sprovode odluke koje su na snazi”, kazao je za Portal Analitika direktor Turističke organizacije Ulcinj Fatmir Đeka.

„Naravno da iz našeg grada ne smiju da idu loše vijesti i da nam to najmanje treba u sezoni. Ulcinj je uvijek bio otvoren grad, gdje je svaki čovjek dobre volje dobrodošao.
Šas je simbol i centar Anamalskog područja, duhovna vertikala tog naroda, neiscrpno vrelo za istraživače, nezaobilazno mjesto za sve one koji borave na ovom području, oaza starine i mira. Tako treba da ostane. To niko ne smije da čerupa.
Ako se uvijek navodi da je taj grad, a koji je prostorno bio veći od Kotora, “imao crkava koliko u godini dana”, onda se ne možete zakačiti samo za jednu jedinu, a ne vidjeti cjelinu i kontinuitet koji seže do Ilira. I da previdite narod koji tu živi stoljećima i cijeli taj lokalitet koji je svjedok milenijumskog trajanja na ovom prostoru”, rekao je Đeka komentarišući situaciju da se posljednjih dana Ulcinj našao u naslovnim vijestima zbog problema oko služenja vjerskog obreda koji je Srpska pravoslavna crkva bez odobrenja vlasnika Opštine Ulcinj, pokušala da održi unutar starog grada Šas.
Ulcinju kao turističkoj destinaciji i gradu prepoznatom po suživotu i toleranciji to donosi negativan publicitet u jeku turističke sezone kada bi se ipak trebalo posvetiti drugim, životnijim temama. Kao jedno od rešenja nakon incidenta u Šasu bio je predlog SO Ulcinj donese odluku o tome da se arheološkom lokalitetu Svač odredi muzejska namjena, kako bi se promovisala njegova kulturno-istorijska vrijednost čime bi se na dobar način nastavila pozitivna i pravilna prezentacija kulturno-istorijskih i turističkih resursa Ulcinja i Crne Gore.
„Država Crna Gora i Opština Ulcinj su vlasnici zaštićenog kulturnog dobra Šas ili Svač i njihove institucije i organi moraju da poštuju i sprovode odluke koje su na snazi. O prijedlogu da se Šasu odredi muzejska namjena nijesmo razgovarali na nivou vladajuće koalicije u Ulcinju. Ta inicijativa nije bila na dnevnom redu posljednje sjednice Skupštine opštine koja je održana u srijedu, 11. jula“, kazao je Đeka tako da će se taj predlog, ipak, razmatrati na nekom sljedećem zasjedanju.
Direktor TO je istakao da Ulcinj nastoji da povrati stari turistički sjaj i po njegovom mišljenju ovo je godina velikog vraćanja Ulcinja na turističku kartu Evrope.
– Ovo je godina velikog vraćanja Ulcinja na turističku kartu Evrope. Najveći turoperatori su tu, dovode goste, interesuju se za nova ulaganja, krenuo je investicioni talas. Tako će biti i nakon sezone.
Imamo takođe značajne investicije u ukupnu infrastrukturu (elektro, vodovodnu i kanalizacionu), ali nam trenutno najveći problem predstavlja rekonstrukcija puta prema graničnom prijelazu Sukobin kojim u sezoni stiže veliki broj gostiju. Imamo obećanja da će ove sedmice i te poteškoće biti prevladane.
Lokalna vlast u Ulcinju je tek ovih dana konstituisana, pa se kasnilo sa nekim pripremama. No, to se u hodu nastoji rješavati, a Ulcinjani su ljubazni i preduzimljivi ljudi, pa će naši gosti i posjetioci, uvjereni smo, to malo osjetiti.
Raduje nas posebno značajno povećanje kvaliteta usluga, niz novih malih hotela koji su otvoreni, uz, naravno, rekonstruisani hotel “Bellevue” (Holiday Village Montenegro) na Velikoj plaži kompanije “Karisma”, naše plaže i servisi na njima su najbolji na Jadranu, hrana je odlična.
U svim planovima za razvoj crnogorskog turizma Ulcinj je označen kao mjesto razvoja elitnog turizma, tako da je Đeka mišljenja da se otvaranjem novih hotela i interesovanjem investitora ide u tom pravcu.
„Takav zaključak je logičan i sam se od sebe nameće. Plima podiže sve brodove na moru, a tako je i sa ovim velikim investicijama. Sve one imaju multiplikativan efekat na ukupnu ekonomiju, na obrazovanje mladih, na zapošljenost.
Ali, turizam je dinamična grana, brzo se stvari mijenjaju, pa i navike turista, čak i ukusi. Zato se stalno mora učiti i usavršavati.
Ulcinj je, naravno, destinacija koja ima takve potencijale da svako ovdje može lijepo provesti odmor”, zaključio je Đeka.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top