Sunday, August 25 2019
Posljednja vijest

Djeka: ULCINJ JE JEDINSTVENA TURISTICKA DESTINACIJA

Fatmir Gjeka, Fatmir DjekaDirektor Turističke organizacije Ulcinj Fatmir Đeka izjavio je da u toj opštini nijesu zadovoljni ako se, sudeći po zvaničnoj statistici, tek nešto više od 10 odsto turističkog prometa Crne Gore ostvaruje u Ulcinju.

“Naravno, kod nas ima dosta gostiju koji se ne prijavljuju, ali sigurno ne možemo reći da se u našoj opštini bilježi trećina turističkog prometa Crne Gore, kako je to bilo prije tri decenije. Razloga što smo dospjeli u ovu situaciju je previše, ali je takođe činjenica da se ovaj grad ubrzano vraća na poziciju koja mu pripada i po jedinstvenim resursima, kadrovskom potencijalu kojeg krasi ljubaznost i tradiciji koju je imao. Krenule su značajne investicije u obnovu turističkih kapaciteta, u ukupnu infrastruktururu, obrazovanje i obuku mladih. Ta investiciona plima pozitivno će uticati na turizam i čitavu privredu, produžiće se sezona i povećati zaposlenost“, rekao je on u intervjuu za specijalno godičnje izdanje časopisa In Focus Mintenegro.

Na pitanje šta smatrate unikatnim atrakcijama grada, Đeka je rekao: “Malo koji grad na čitavoj jadranskoj obali ima takve prirodne potencijale i kulturno-istorijske spomenike kao Ulcinj. Teško ih je i nabrojati. I ne znate nikada kojim redom da krenete. Naime, tu su Velika plaža duga 12 km, uvala Valdanos sa preko 80 hiljada stabala stoljetnih maslina, rajsko ostrvo Ada Bojana, Solana gdje možete vidjeti 250 vrsta ptica, Šasko jezero, Ženska plaža sa izvorima sumporne vode, Limani, široko zaleđe, potom dva zaštićena spomenika prve kategorije (Stari grad koji je osnovan u 5. vijeku pne. i grad Šas ili Svač, koji je, po legendi, imao crkava koliko u godini dana), kalimere (starinske naprave za ulov ribe), Čaršija, odlični restorani gdje možete uživati u zdravoj i ukusnoj hrani i vrhunskoj usluzi. Ovo je, dakle, prelijepo mjesto gdje se plodonosno prožimaju Orijent i Zapad, velike kulture, civilizacije i religije”.

Direktor TO je istakao da Ulcinj nastoji da povrati stari turistički sjaj, da bude destinacija u koju se dolazi tokom cijele godine, da gosti i posjetioci budu zadovoljni i da se vraćaju; da grad ponovo živi za turizam i od turizma, a ne da se on samo događa tokom ljetnjih mjeseci.

Fatmir Gjeka

 

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top