Monday, January 18 2021
Posljednja vijest

Djelosaj i Nimanbegu: TRAZIMO POVLACENJE RJECNIKA I IZVINJENJE CANU

Genci Nimanbegu, Nik GjeloshajPoslanici Nik Đeljošaj i Genci Nimanbegu podnijeli su juče parlamentu Predlog rezolucije kojom se, između ostalog, CANU poziva da povuče Rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika, a Vlada obavezuje da finansira izdavanje korigovanog.

U Predlogu rezolucije navodi se da predstavnici građana i naroda u Skupštini Crne Gore ocjenjuju neprimjerenim djelove Rječnika koji se tiču uvredljivih kvalifikacija za Albance, Bošnjake i pripadnike islamske vjeroispovjesti.

Oni obavezuju Vladu da, nakon povlačenja Rječnika, iz budžetske rezerve finansira korigovani Rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika. Takođe pozivaju Vladu da, ukoliko u razumnom roku, od dana usvajanja rezolucije, CANU ne povuče Rječnik, privremeno suspenduje finansiranje CANU do konačnog povlačenja i zadnjeg primjerka uvrjedljivog rječnika.

U obrazloženju prijedloga se ocjenjuje da je objašnjavanje nekih odrednica Rječnika, a posebno onih koje su vezane za Albance i pripadnike islamske vjeroispovjesi, pretenciozno, nestručno, nenaučno i neprihvatljivo, ne samo za pripadnike tih nacionalnih i vjerskih skupina, već za crnogorsku državnu stvarnost koja bi trebalo da se naslanja i na te odrednice. Predlagači rezolucije smatraju uvrjedljivim i „uporno ponavljanje većine članova Savjeta, pa i nekih drugih članova CANU, da u projektu nije bilo nikakve zle namjere“.

Zatražili su da se Predlog rezolucije uvrsti na dnevni red sjednice Skupštine koja je predviđena za 30. jun.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top