Saturday, April 21 2018
Posljednja vijest

DPNCG: NOVINARE SASLUSAVAJU SAMO U NEDEMOKRATSKIM REZIMIMA

 

Novinari, GazetaretDruštvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) ocjenjuje skandaloznim jučerašnje saslušavanje novinara“Vijesti” Samira Adrovića i Jelene Jovanović zbog teksta koji su objavili u tom dnevniku, navodi se u saopštenju te novinarske asocijacije koje potpisuje generalna sekretarka Mila Radulović.

U saopštenju se dalje ističe:

Pozivanje novinara da daju izjave “u svojstvu građana” i zahtjev da otkriju izvor informacija je policijska metoda primjerena krajnje nedemokratskim režimima i zloupotreba službenog položaja.

Ako policiji nije poznat Zakon o medijima koji štiti novinarske izvore, na raspolaganju su im edukacije i konsultacije sa onima koji to treba da znaju, njihovim šefovima.

Ako se ima u vidu činjenica da ovo nije izolovan slučaj, smatramo da je nužna hitna reakcija ministra unutrašnjih poslova i premijera.

Uvjereni smo da ovakvi bahati postupci ne idu u prilog državi koja pokušava da prikaže napredak u oblasti vladavine prava, slobode medija i poštovanja ljudskih prava.

Ovakvi pritisci, neriješeni napadi na novinare, ekonomsko iscrpljivanje pojedinih medija i raniji primjeri saslušanja novinara, te optuženje novinara istraživača Jova Martinovića, upravo su razlog što je Crna Gora veoma nisko na ljestvici poštovanja slobode medija.

Tražimo od nadležnih organa da odmah ispitaju ovaj skandal i preduzmu mjere iz svoje nadležnosti kako se tako nešto više ne bi ponovilo, te da prestanu sa praksom zastrašivanja novinara koji rade posao u interesu javnosti.

 

 

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top