Thursday, June 24 2021
Posljednja vijest

Dr G.Karamanaga: OSVRT NA NOVU KNJIGU MUSTAFE CANKE

Gani-KaramanagaOvih dana izišla je iz štampe nova knjiga novinara i publiciste Mustafa Canke. Ovo izdanje obiluje tekstovima iz Ulcinja i Bara. Jedinstvena šetnja kroz objekte kulture, istorije. Prisutan je opis vjersko-sakralnih objekata. Priče davnih, ali i sadašnjih vremena, koje upućuju na toleranciju, zajedništvo između svih naroda dva stara grada. Pominje se jedno značajno ime Aleksandra-Aca Janinovića, koji je  takođe dao doprinos razvoju ovih odnosa.

Sve ovo me podstaklo da  napišem dvije  kratke priče.

Priča 1

Međureč je planinsko mjesto koje pripada Opštini Ulcinj. Da bi se stiglo do ovog mjesta treba od Vladimirskih Kruta ići do Kameničkog mosta, a zatim  još  stotinu metara i onda se skreće uljevo. Prvi dio puta koji je dug oko 8 km je ravničarski, a onda počinje uspon uskim makadamskim putem.

Sa Međureča pruža se nesvakidašnji pogled na Veliku Plažu, Šasko jezero sa Vladimirskim poljem, rijekom Bojanom, dijelom Albanije…

Ovih dana sam sreo jednog  mještanina koji je skoro trideset godina u Ulcinju. Rekao mi je da Opština Ulcinj nije ništa uradila za ovo planinsko mjesto. U Međureču sada su samo tri familije, a ostali su prešli u Bar, Ulcinj ili su u inostranstvu.

Prije više od trideset godina bio sam u posjeti jednom starom bolesniku (iz familije Ivačković). Prije no što smo krenuli njegov rođak mi je rekao: “Idemo na jedno mjesto gdje nikada nisi bio…“

I zaista, taj put do Međureča i pogled prema dolje ispunio me sa nečim lijepim, skoro nestvarnim. Ppomislio sam tada:

Koliko je prostranstvo i ljepota našega kraja, a mi smo često toliko uskogrudi..“

Priča2

“Stara čaršija” je zadnjih godina posalo mjesto gdje se može ljepo i ugodno sjesti ugostiti nacionalnim i drugim specijalitetima ovoga podneblja. Takođe, mjesto kulturnih dešavanja.

Te večeri je bila promocija monografije akademika Šerba Rastodera o Muftiji Karađuzoviću. Knjiga koja govori o velikom čovjeku nedavnih vremena koji je ostavio pečat u formiranju dobrih, međuljudskih odnosa Bara i Ulcinja i šire. Čovjek koj je uticao na tadašnjeg vladra Crne Gore kralja Nikole da zaustavi progon muslimana u Plavu i Gusinju.

Kao i na mnoga druga mjesta bio sam sa Mustafom Cankom. Nakon promocije sjeli smo za sto sa intelektualcima iz Bara. Počela je spontana priča. Mustafa je bio dobar prijatelj sa svima.

Sve ovo potvrđuje da su Bar i Ulcinj bili i jesu gradovi, tolerancije, međusobnih prijateljstava, kumstava, brakova.

Crnogorska  Akademija nauke i umjetnosti. Svečana sala. Predavanju akademika Šerba Rastodera prisustvuju mnogo intelektualaca iz svih gradova Crne Gore.

Nakon predavanja druženje sa nekoliko njih. Mustafa Canka, opet poznat svima, utvrđuje prijateljstvo i poznanastvo.

Vraćajući se za Ulcinj posjećujemo jedan interesanti objekat u Staroj Varoši, restoran “Pod Volat”.

U svakom slučaju, i ovom novom knjigom publicista, novinar Mustafa Canka, potvrđuje se kao odličan poznavalac odnosa Bara i Ulcinja, istovremeno nastavljajući tradiciju dobrih odnosa dva grada.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top