Saturday, March 6 2021
Posljednja vijest

Dr Karamanaga: NEMA MJESTA ZA STRAH OD VAKCINE PROTIV COVID-A 19

Tokom posljednja dva mjeseca, u Crnoj Gori porastao je broj građana koji bi se vakcinisali protiv koronavirusa za četiri odsto. To su podaci posljednjeg istraživanja Ipsosa, koje je sprovedeno na izmaku prošle godine, na nacionalno reprezentativnom uzorku, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i UNICEF-a.

Istraživanje je pokazalo da bi se gotovo svaki drugi građanin Crne Gore (42%) vakcinisao protiv koronavirusa, kada bi vakcina bila dostupna.Vkcina

Da je dobro što raste povjerenje u vakcinu protiv COVID-a19, ocjenjuje pulmolog u penziji dr Gani Karamanaga.

“ Vakcine protiv COVID-a 19 , koje su licencirane, zasigurno su dobre, kao i svaka druga vakcina. Nema sumnje da će vakcinisanje doprinjeti sprječavanju obolijevanja”, kazao je dr Karamanaga.

S obzirom da je znatan i broj onih građana koji ne vjeruju u bezbjednost vakcina, dr Karamanaga kaže da za takvim stavom nema potrebe.

“Imamo iskustvo od deceniju, pa i dvije kada su vakcine protiv sezonskog gripa u pitanju. Broj obolijevanja od sezonskog gripa znatno je umanjen, pa i ako se dobije grip, onaj ko je primio vakcinu imao je uvijek lakšu formu gripe, što vodi i ka lakšem i sigurnijem ozdravljenju”, poručio je dr Karamanaga.

Prema njegovim riječima, od izuzetnog je značaja da građani shvate koliko je važno da prime vakcinu.

“Tim više što ne postoji konkretan lijek u borbi protiv korona virusa. Najbolji lijek protiv pandemije, upravo je vakcina. Vakcina je sigurno i bezbjedna i djelotvorna. To je potvrdilo vrijeme. Vakcine su u prošlosti izliječile mnoge zarazne bolesti”, kazao je dr Karamanaga.

Gani KaramanagaOn tvrdi da vakcina ne može biti puštena u upotrebu, a da prije toga nije prošla sve detaljne kontrole.

“Nijedan građanin ne treba da sumnja u efikasnost i bezbjednost vakcine, i treba da vakcinaciji pristupi sa punim povjerenjem”, poručio je dr Karamanaga.

Ovaj doktor podsjeća na 2009. i 2010.godinu, koje je obilježio svinjski grip.

“Ja sam tada bio na čelu Doma zdravlja u Ulcinju i javno sam primio vakcinu protiv svinjskog gripa, baš da bih odagnao sumnje građana. I tada je postojao strah od vakcinacije, ali kao što se ispostavilo, bespotrebno. Tako je i sada”, kazao je dr Karamanaga.

On je poručio građanima da apsolutno ne treba da imaju razloga za strah, te da se vakcinišu, čim nam vakcine u Crnoj Gori budu dostupne.

Podsjetimo, Svjetska zdravstvena organizacija je neodlučnost u pogledu vakcinisanja, oklijevanje ili odbijanje vakcinacije i pored dostupnosti vakcina, proglasila jednom od deset najvećih prijetnji po javno zdravlje.

(Ovaj tekst je nastao u okviru projekta “Infoterapija u doba korone”, koji sprovodi NVO “Ul info”, a koji je dio projekta “Promocija medijske i informacijske pismenosti i jačanje nezavisnih medija na Zapadnom Balkanu”, koji realizuju Albany Associates, Institut za medije Crne Gore i Mediacentar Sarajevo.)

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top