Monday, August 3 2020
Posljednja vijest

Drugi pisu- WDR: ZENEPA LIKA – BORAC ZA OCUVANJE ZIVOTNE SREDINE

 

ZenepaZenepa Lika iz Ulcinja je 32 godine živjela u Nemačkoj. Za sebe kaže da je tipično “gastarbajtersko dijete”, koje je prvo odgajala baka, dok se njeni roditelji bili u Nemačkoj. Sa 14 godina Zenepa odlazi kod roditelja, školuje se, kasnije ovdje studira i poslije studija arhitekture radi godinama kao arhitekta u Kelnu i Barseloni. Od kako zna za sebe voli prirodu i bavi se ekologijom. 2014. godine se vraća u Ulcinj, uključuje se u borbu za očuvanje ulcinjske Solane, stanište evropskih ptica-selica, koju investitori žele da pretvore u luksuzni hotelski kompleks.

Danas je Zenepa Lika jedna od najpoznatijih boraca za očuvanje životne sredine u Crnoj Gori. A možda njena ljubav prema prirodi ima veze i sa njenim imenom: Zenepa na arapskom znači “drvo lijepog mirisa”.

Poslije 32 godine u Nemačkoj, ponovo u Ulcinju

Zenepa Lika je elokventna osoba, puna pozitivne energije. Od svojih 49 godina, 32 godine je živela u Nemačkoj. Za sebe kaže da je “gastarbajtersko dete” koje je prvo čuvala baka u Ulcinju, dok su 70-ih godina prošlog veka roditelji radili u Nemačkoj.

  1. godine – Zenepa i njena sestra Linda imaju 14 i 13 godina, nevoljno odlaze u Minster, kod roditelja. Zenepa se seća: “Mi smo stigle u Münster i bilo nam je sve šokantno, jer odrasti pored  mora, ipak dijete biti, kad dodješ u Münster, kako se kaže, sve je “grau”, je l, sivo, ne čuje se nijedan šum. Ti se stvarno uplašiš i kažeš, bože dragi, je l’ ovo živo…”

Za Zenepu i Lindu je život u Nemačkoj na početku traumatičan. Odbijaju da uče nemački, nemaju ni drugova ni drugarica. “Baš smo se bunile prve tri godine. Mojim roditeljima nije bilo lako. Ja i Linda smo baš bojkotirale Njemačku.”

Gastarbajteri i njihova djeca

Prilikom godišnje posjete Ulcinju, Zenepa primjećuje da, poslije samo godinu dana nije više “naša Zenepa”, već “Zenepa iz Njemačke”.

“To mi je toliko teško bilo, jer si stranac u Njemačkoj, stranac si postala ovdje, poslije toliko kratkog vremena. I onda sam tu počela da shvaćam da se ja moram stvarno koncentrisati na Njemačku i dati Njemačkoj jednu šansu. I onda sam shvatila da moram da učim jezik.”

I dok Zenepa pomno uči njemački i u Njemačkoj vidi “puno pozitivnih stvari”, kako kaže, njeni roditelji samo – rade. Jer:

“Moji roditelji su gastarbajteri, oni su došli u ta doba kada je bilo teško. Oni jesu zaradjivali, ali nisu živjeli. Meni je žao te generacije, zato što se ta generacija mojih roditelja ubila od rabote da bi gradili i sagradili kuće ovdje u svom zavičaju…”

Dolaze 90-te godine prošlog vijeka. Jugoslavije više nema. Za Zenepu je sada Njemačka njeno utočište. Studira ekonomiju, pred kraj studija shvata da je njena prava ljubav – arhitektura.

Živi u Klenu, studira arhitekturu u Vupertalu, studira i radi, radi i studira: “U restoranima sam radila, u pošti, onda sam radila “Nachtschichten”, znači, naveče do šest ujutru, da bih onda u osam sati bila u “Banhofu” da bi putovala svaki dan po sat i po za Vupertal. Ali to je za mene najljepše vreme mog života, jer sam upoznala slobodu.”

Povratak u Ulcinj – ekologija kao imperativ

Kao arhitekta Zenepa radi u Kelnu i Barseloni, putuje, bavi se ekologijom. 2014.godine se ipak vraća u Ulcinj, misli da sa svojim znanjem može da pomogne svojoj prvoj domovini.

Biraju je za potpredsjednicu grada Ulcinja. “Za vrijeme mog angažmana kao potpredsjednica ja sam vodila inicijativu za zaštitu ulcinjske solane zvanično, ali bezuspešno”, kaže Zenapa.

Poslije dve godine daje ostavku i nastavlja borbu protiv investitora, koji na prostoru Solane predvidja luksuzni hotelski kompleks. Iako je ulcinjska Solana stanište evropskih ptica-selica, iako ovdje žive flamingosi i rijetki dalmatinski pelikani, Solana je prodata, zatvorena, a planovi za gradnju terena za golf – na stolu.

Zenepa je, uz pomoć njemačke ambasade iz Podgorice suosnivač udruženja “Dr. Martin Šnajder-Jakobi”, koje se i dalje bori za opstanak solane. (WDR, Danja Antonović, Ulcinj)

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top