Thursday, June 24 2021
Posljednja vijest

DUA: NEMARNOSCU UNISTAVAMO NAS DRAGULJ

Cijevna, CemiDemokratska Unija Albanaca-Ogranak Tuzi traži od svih relevantnih institucija da se spasi što se spasiti može i da hitno reaguju povodom rušenja stijena tokom radova uz kanjon rijeke Cijevne na putnom pravcu Dinoša-Zatrijebačka Cijevna. Otkazali su svi nivoi i čekalo se da se posao privede skoro kraju pa da neko reaguje umjesto da se u kontinuitetu djelovalo kako bi se sačuvao naš dragulj.

Na inicijativu Gradske opštine Tuzi 2015. godine Agencija za zaštitu životne sredine napravila je studiju zaštite za spomenik prirode „Kanjon Cijevne“ sa osnovnim opštim ciljem očuvanje što većeg broja elemenata autohtonog pejzaža, odnosno autohtonog biološkog, geografskog i predionog diverziteta područja, a gdje treba nastojati da se ostvari kako biološki i vizuelno vrijedniji prostor, tako i socijalno i ekonomski bogatiji predio. Posebni ciljevi Studije obuhvataju u ovom slučaju zaštitu i unaprjeđenje svih identifikovanih prirodnih i kulturnih potencijala predjela; umanjenje negativnih uticaja razvojnih pritisaka na predio kroz što šire zadržavanje i očuvanje postojeće strukture; očuvanje i unaprjeđenje zatečenih ekosistema u skladu sa principima ekološkog planiranja predjela; i preduzimanje neophodnih mjera za otklanjanje potencijalnih oštećenja i negativnih uticaja na predio (u vizuelnom, biološkom i drugom pogledu).

Takođe, inicijativom gradske opštine Tuzi, Glavni grad Podgorica je novembra 2017. godine proglasio kanjon rijeke Cijevna Spomenikom prirode, koji predstavlja centar endemične flore i faune u Crnoj Gori.

Napominjem, da je u kanjonu rijeke Cijevne registrovano 813 vrsta biljaka (trećina ukupne flore Crne Gore). Od tog broja oko 300 biljaka je medonosno a više od 60 su endemi Jugoistočnih Dinarida i Balkanskog Poluostrva, kao i 50 reliktnih vrsta. Zastupljene su i 24 zaštićene vrste i 50 potencijalnih vrsta za zaštitu. Kanjon rijeke Cijevne predstavlja i veliki ornitološki značaj, a u samom kanjonu nalazi se veliki broj riba, gmizavaca i vodozemaca, sisara i bezkičmenjaka. Rijeka Cijevna sa okolnim pejzažom kanjona predstavlja predio neprocjenjive ljepote. Duž toka same rijeke postoji više šljunčanih plažica koja su omiljena ljetnja kupališta mještana ali i stanovnika Podgorice.

Nažalost, uzimajući gore navedeno u obzir, tu je i nekontrolisana eksploatacija šljunka i pijeska koja direktno utiče na riblja staništa, kvalitet vode, ugrožavanje kupališta, kao i degradiranja prirodnih podloga.

Kao odbornik Skupštine opštine Tuzi više puta sam upozorio i javno zatražio da se reaguje i kazao da je opština morala i mora da uradi više kako bi spasili dragulj opštine Tuzi.

Ovim putem apelujemo na sve relevantne institucije da hitno reaguju i preduzmu neophodne mjere i zaštite ovo područje od izuzetnih prirodnih vrijednosti.


 

mr Enis Gjokaj

Predsjednik Odborničkog kluba Demokratske Unije Albanaca-Ogranak Tuzi

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top