Thursday, August 6 2020
Posljednja vijest

Dz. Hodzic: ULCINJU DODIJELITI PRIVILEGOVAN STATUS

Pismo, LetërDželjal Hodžić uputio je pismo premijeru Dušku Markoviću u kome je upozorio na nepovoljno sveukupno stanje u Ulcinju i zatražio da Vlada Crne Gore ovom gradu dodijeli privilegovan status. Hodžić od Markovića traži formiranje posebnog fonda, sanacioni plan za prevazilaženje postojećeg stanja uz uključivanje i lokalnih eksperata iz pojedinih oblasti, te da kod budućih privatizacija i pronalaženja stranih investitora uvaži mišljenje i poštuje želje građana Ulcinja i na taj način izgradi istinko partnerstvo.

– Ulcinj – po prirodnim,poljoprivrednim i turističkim potencijalima najbogatija opština u Crnoj Gori – nalazi se u teškoj, ekonomskoj, socijalnoj, ekološko-ambijentalnoj, kadrovskoj, infrastrukturnoj i prostorno planskoj situaciji. Neuspjele privatizacije, stečaji i likvidacije preduzeća, velika nezaposlenost pretežno mlade populacije, urušavanje i degradacija prostora-resursa, rijeka Bojana je masakrirana sa oko 600 objekata, Solana je na izdisaju, Port Milena, koja nosi ime crnogorske kraljice Milene Petrović, od najvećeg prirodnog mrestilišta na Mediteranu – postala je septička jama, borova šuma sa izvorom ljekovite sumporne vode propada, maslinada Valdanos, opkoljena žicom, postepeno nestaje, a opština Ulcinj se nalazi među nerazvijenijima u Crnoj Gori, sa oko 67 odsto prosjeka razvijenosti u Crnoj Gori, što je nonsens – navodi Hodžić u pismu i dodaje da nepostojanje vodovodne i kanalizacione mreže na području naselja Štoj (Velika plaža), koje je najatraktivnije za investicije, kao i odlaganje dogradnje nasipa na Bojani radi odbrane od poplava situaciju čini još težom. Hodžić dalje navodi da su uzroci sadašnjeg stanja u Ulcinju višestruki „počev od lokalnih – nedostatak vizije i kapaciteta prethodnih vlasti za vrijeme monizma i sada pluralizma, pretjerane centralizacije nadležnosti nad prostorom i resursima Ulcinja, zapostavljanje istinskih kadrova Ulcinjana što je najviše izraženo kod izrade prostornih planova gdje nijesu bili uključeni istinske stručne osobe iz Ulcinja“.

– Tako se, recimo,godinama zagovara izgradnja golf terena na Briskoj Gori čime bi se potpuno uništilo Šasko jezero i poljoprivredne površine Ulcinjskog polja, jer trava golf terena iziskuje upotrebu velikih količina hemikalija koje uništavaju podzemne vode – upozorava Hodžić.

Prema njegovim riječima, Ulcinj je jedina primorska opština bez visokoškolske ustanove, te Markoviću predlaže osnivanje visoke škole (fakultet za ekološki menadžment – održiv razvoj) regionalnog karaktera gdje bi najbolji srednjoškolci regiona uz plaćenu školarinu na engleskom jeziku izučavali razne oblasti.

– Po završetku studija kao budući eko-menadžeri mogli bi da budu zaposleni u sve strukture društva na državnom i lokalnom nivou, agencijama, javnim ustanovama – piše Hodžić i podsjeća da kadrovi iz Ulcinja sada nijesu prisutni u raznim savjetima, agencijama na državnom nivou, što kod građana Ulcinja stvara utisak da su zapostavljeni i marginalizovani.

– Kao posledica svega toga jako je izražena emigracija, pretežno mladih u evropske i prekomorske zemlje. Praktično još jedan Ulcinj se nalazi vani. Ulcinj je zahvatio latinoamerički sindrom – intenzivno iseljavanje, čime se smanjuje fiktivno broj lica sa Biroa rada, što je „dobro za statistiku“ i priliv doznaka od članova porodice kako bi se preživjelo. Demografska struktura Ulcinja mijenja se na štetu lokalne populacije i postaje ne samo ekonomski, već i politički i sociološki problem.Smatram da Vlada Crne Gore ovim problemima treba da posveti dužnu pažnju. Za državne institucije i Monstat Ulcinj je možda geografski pojam – površina, broj stanovnika, ekonomija, „strateški partneri“, profit, ali za prave Ulcinjane, potomke starosjedilaca Ilira, poznatih pomoraca, trgovaca, maslinara, ribara, Ulcinj je pojam, osjećaj, majka, korijeni, kultura, istorija, identitet, integritet, prošlost, sadašnjost i, nadamo se, budućnost, primjer suživota, multikulturalnosti, multikonfesionalnosti, multietničnosti, koje država Crna Gora treba da cijeni – zaključuje Hodžić u pismu premijeru Markoviću.
M.K. Dan

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top