Thursday, March 21 2019
Posljednja vijest

Edin Pelinkovic: KORACI ZDRAVOG ZIVOTA

Edin Pelinkovic“Doktor spašava život, a fizioterapeut ga cini vrijednim življenja”

Značajno iskustvo u radu na rehabilitaciji hemiplegija (uzimajući medicinsku anamnezu) došao sam do zaključka da, osim genetskih predispozicija i loše ishrane, nezdrav način života dovodi prije svega do kardio-vaskularnih problema, koji prethode bolestima, koje su na samom vrhu stepena mortaliteta.

To me ponukalo da potaknem djecu i omladinu, imajući u vidu nedopustivu posvećenost vremena virtuelnim sredstvima, što za posljedicu, osim manjka kretanja, bavljenja sportom i dr. ima i neadekvatnu ishranu koja ne “sagorijeva” zbog statičnosti, na zdrave stilove života.

Ovakav način života je preduslov i za značajne deformitete kako kičmenog stuba tako i ostalih mišićno-skeletnih djelova tijela.

Potpisnik ovog teksta je gradio iskustvo steceno školovanjem u Igalu u KC  Podgorica, a za znaćajna aplikativna iskustva zahvalan je svom (jedno vrijeme mentoru), fizioterapeutu Srđanu Kuzmanu.

Splet srećnih okolnosti, otvaranje Francuskog staračkog doma u Ulcinju – Zoganje i PZU Medigora Ulcinj od strane akcionara iz Francuske, obezbijedilo je nova iskustva i nove metode, a nadasve evropski pristup rada medicinskog kadra ove privatne medicinske ustanove.

Gerijatrija sa strancima je itekako podignuta na visi nivo u radu sa pacijentima if Francuske.
Prepoznajuci kvalitet u radu akcionari su mi omogućili (finansirali) usavršavanje u francuskom gradu Montpellier-u u školi refleksologije i to tehniku” Dien Chan” koja se primjenjuje uspješno izmedju ostalog u anti-stres terapiji.

PREPORUCUJEM roditeljima da ograniče u razumnoj mjeri upotrebu telefona i tableta i dr. djeci, kako bi ih sačuvali od predispozicija deformiteta.

Omladina, ukoliko se ne bavi sportom, da bar tri puta nedjeljno vježba i bar jednom nedjeljno boravi u zdravoj sredini – prirodi.
Hodanje je najbolja prevencija ljudima srednje i treće dobi.
Rad u bašti, gajenje cvijeća i lagane šetnje makar uz pomoć pomagala, mogu produžiti životni vijek.
(Autor je fizioterapeut iz Ulcinja)

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top